Darujemo knjigu: Gonçalo M. Tavares – Putovanje u Indiju

U suradnji s izdavačkom kućom Vuković-Runjić darujemo 2 čitatelja/ice knjigom Gonçala M. Tavaresa ‘Putovanje u Indiju’.

Kratko napišite u mailu zašto želite osvojiti ovu nagradu

U subjektu navedite: FDAR1
a u tekstu: vaše ime i adresa         broj telefona         vaš razlog

Šaljite na mail: [email protected]

Posjetite našu facebook stranicu Fama i kliknite ‘sviđa mi se’!

Vaše mailove šaljite do 26. rujna
Imena dobitnika s najoriginalnijim odgovorima bit će objavljena 27. rujna

Za dodatne upute i obavijesti obratite se na: [email protected]

* Sudjelovanjem u Nagradnom izazovu, prihvaćate da dijelite svoje osobne podatke. Vaši podaci prikupljaju se samo u tom cilju i neće se koristiti u druge svrhe. Zbog transparentnosti, na našoj stranici objavljujemo dobitnike Nagradnog izazova, ali samo ime i prezime te mjesto stanovanja, dok ostali podaci (adresa, mail, mobitel) neće biti dostupni javnosti.

U ‘Putovanju u Indiju’ naš junak Bloom kreće iz Lisabona prema Indiji, u junacima izrazito nesklonom vremenu. Nestale su galije, nestao je Bog, nestali su herojski mačevi, kao i religijsko utočište. Gdje u tim okolnostima pronaći mudrost? Bloom, temeljito promišljajući i nezaustavljivo pripovijedajući, polako napreduje prema Indiji. Prva stanica je London, druga Pariz, a ostale diljem Europe. Na tom putovanju sklapa prijateljstva, pronalazi neprijatelje, prepričava svoju životnu priču, otkriva razloge svog bijega iz Lisabona, kao i maglovite nade i bolne strahove vezane uz ono što bi mogao pronaći u Indiji. Ili unutar samoga sebe.

Njegov melankoličan itinerar pokušaj je učenja i zaborava. Kao što naš pripovjedač hladnokrvno primjećuje: ‘Život ide dalje i monstruozan je.’ Parodija Luzitanaca Luisa de Camõesa, šesnaestostoljetnog junačkog portugalskog spjeva o mornaričkim ekspedicijama i hrabrosti pomoraca, Tavaresova je poema neka vrsta svečanog rekvijema, istraživanje ljudske psihe u svijetu u kojem je napredak tehnologije nadmašio našu mogućnost (ili želju) njezina teoretiziranja. Potraga za mudrošću je napuštena, a stari imperijalistički snovi otkrili su svoje pravo lice postkolonijalne noćne more.

Roman ‘Putovanje u Indiju’ izvorno je objavljen 2010. godine, a u nakladi Vuković&Runjić do sada su objavljena dva njegova romana u jednoj knjizi ‘Jedan čovjek: Klaus Klump/Stroj Josepha Walsera’ (2017.).

Gonçalo M. Tavares (1970.) portugalski je književnik rođen u Angoli. U književnosti se javlja 2001. godine, dobitnik je nekoliko uglednih književnih nagrada kao što je José Saramago Prize za književnike mlađe od 35 godina koju je primio 2005. godine.


Tagged: , , , , , , , , , , , ,