Darujemo knjigu: Jelena Zlatar – Slijepa točka

U suradnji s Centrom za kreativno pisanje (CeKaPe) čitateljima darujemo 2 primjerka knjige Jelena Zlatar ‘Slijepa točka’.

Kratko napišite u mailu zašto želite osvojiti ovu nagradu

U subjektu navedite: FDAR1
a u tekstu: vaše ime i adresa         vaš razlog

Šaljite na mail: [email protected]

Posjetite našu facebook stranicu Fama i kliknite ‘sviđa mi se’!

Vaše mailove šaljite do 25. kolovoza

Imena dobitnika s najoriginalnijim odgovorima bit će objavljena 26. kolovoza

Za dodatne upute i obavijesti obratite se na: [email protected]

Jelena Zlatar-Slijepa točka‘Slijepa točka’ prvi je roman Jelene Zlatar, objavljen u izdanju Centra za kreativno pisanje (CeKaPe) iz Zagreba, koji je uredio Nebojša Lujanović.

Nakon zbirke priča ‘Odjavna karta’, Jelena Zlatar uspjet će zadržati u romanu ‘Slijepa točka’ ono najbolje od svježine glasa koju je unijela u hrvatsku proznu književnu scenu premda je promijenila formu. Na već pokrenutom valu nove poetičke matrice autorica i autora čiji se odmak od stvarnosne proze, u nedostatku boljeg termina, označavao kovanicom novi intimizam, Zlatar ide još dalje ogoljujući svoje likove od bilo kakvog društvenog, a kamoli političkog, konteksta. Usredotočena samo na odnos dvoje mladih ljudi, zarobljenih u međusobnom trpljenju, autorica njihovo jednako mučno finale postavlja ironijski na pozornicu Pariza kao simbola tlapnje koja nam se prodaje pod nazivom ljubav. Finale koje to nije dolazi kao formalno zaključenje priče bez iznenađenja i obrata, sve u službi elemenata teksta u kojima je Zlatar najbolja. A to su lirski fragmenti, zbijeni do razine aforizama, bez karakteristične duhovitosti, ali naboja od kojeg će čitatelj dugo podrhtavati. Riječi su to koje bi i on sam rado iskoristio da izrazi svoje strahove i nade u ljubavnoj vezi, samo da ih je pronašao u pravo vrijeme…

Jelena Zlatar nagrađivana je autorica kratkih priča, među kojima je i priča ‘Nedostaje’, objavljena u zbirci ‘Krom i pakao’ (CeKaPe, 2012.). Autorica je znanstvene knjige ‘Urbane transformacije suvremenog Zagreba –  Sociološka analiza’ (Plejada i Institut za društvena istraživanja, 2013.) i zbirke priča ‘Odjavna karta’ (CeKaPe, 2014.). U priprememi joj je druga zbirka kratkih priča pod naslovom ‘Ticala’.


Roman Simić-A Frame for the Family Lion

Darujemo knjigu: Roman Simić – A Frame For The Family Lion


Jelena Zlatar
Jelena Zlatar: Pisanje je za mene kopanje po bolnim mjestima
Tagged: , , , , , , , , ,