Lada Vukić: Specijalna potreba

Izdavačka kuća VBZ poziva na predstavljanje knjige ‘Specijalna potreba’ autorice Lade Vukić, lanjske dobitnice nagrade za najbolji roman VBZ-a i Tisak medije. Promocija će se održati u srijedu, 8. veljače (18.15 sati) u Studentskom klubu Božo Lerotić u Zadru. O knjizi će govoriti autorica, urednik Drago Glamuzina i književnik Želimir Periš.
lada-vukic-specijalna-potreba

 

 

Protagonist romana ‘Specijalna potreba’ desetogodišnji je dječak Emil koji živi s majkom u unajmljenom stanu u nekom neimenovanom gradu. Samohrana majka teško sastavlja kraj s krajem iako se ubija od posla. Sinu, koji ima problema s nogama i k tome boluje od mutizma (poremećaja govorne komunikacije), daje svu ljubav i bori se da se, u nesklonoj sredini, što bolje socijalizira. U vrlo vješto i precizno voljenoj priči o hendikepiranom dječaku koji se na svakom koraku, osobito u školi, susreće s nerazumijevanjem i nedostatkom empatije, zbiva se i jedan kratkotrajni ljubavni zanos, dramatični lomovi među likovima, neobični susreti s dilerom, filozofska razmišljanja starog slijepog profesora i Emilovo natjecanje s njim u slušanju šumova.

Kod Emila je posrijedi pojava koju psihijatri nazivaju selektivnim mutizmom, karakteristična za dječju dob: dječak s pojedinim osobama razgovara normalno, a s drugima pokazuje potpuni ili parcijalni mutizam. Na pitanje kako otključati Emilovu bravu, osim majke koja to postiže ljubavlju i intuicijom, racionalan odgovor nudi tetak Jakov. On smatra da se kod Emila ‘sve vrti’ oko prisnosti i povjerenja, načina približavanja, pa mu daje vremena da shvati kako mu želi dobro i da mu je ‘baš takav kakav je, drag i prirastao srcu, jer je poseban i drugačiji’. Upravo na odnosu likova prema toj Emilovoj posebnosti – odnosu koji je polariziran i motiviran različitim razlozima, od socijalnih, psiholoških, religijskih do karakternih i drugih – gradi se drama glavnog junaka romana. Vidi li Emil na kraju, unatoč svim nevoljama koje je u međuvremenu prošao, ipak neka otvorena vrata?

‘Specijalna potreba’ je roman koji afirmira ono nešto autentično ljudsko u nama. Hrabar i potresan tekst koji je tako napisan da čitajući ga, postajemo bolji ljudi. Autorica Lada Vukić za ovaj je roman osvojila književnu nagradu VBZ-a i Tisak medije za najbolji neobjavljeni roman.


ivica-ivanisevic-i-lada-vukic
Lada Vukić i Ivica Ivanišević podijelili VBZ-ovu nagradu

Tagged: , , , , , , , , , , ,