Davor Schunk: Izložba i strip Bez brkova

Izložba i strip ‘Bez brkova’ novi je rad umjetnika, ilustratora, strip crtača Davora Schunka koji karakterizira oštar, brz ritam, narativne nelogičnosti, ispadanja iz fabule, apsurd i poigravanje s društvenim klišejima.Izložba se otvara u četvrtak, 5. svibnja (19 sati) u Galeriji događanja u Zagrebu, a moći će se pogledati do 20. svibnja.

U radu se Schunk poigrava glavnim protagonistom koji jedan kliše zamjenjuje drugim – kao stanovnik provincije kojemu se dnevni ritam svodi na ‘p’oso kuću i birtiju’, i kojega upoznajemo kao čovjeka bez dlaka na tijelu, povratnika s bauštele, kojemu partnerica rađa brkato dijete. Ovaj događaj inicira niz apsurdnih situacija – od izrugivanja protagonistu do njegove slučajne inauguracije u vođu, i to direktno s filmskog seta.

Potencirajući paralele s fašizmom i Hitlerom, strip se poigrava totalitarnim sistemima koji inzistiranju na hvatanju ‘penzića, samostalnih umjetnika, dimnjačara i analitičara, znanstvenika, pjesnika, dizajnera, medicinskih radnike,’ pa čak i crkvenjaka. Drugim riječima, sustav se postepeno rješava i ‘korisnih’ ‘nekorisnih’ skupina da bi se urušio sam u sebe, dok protagonist nestaje bez moći/brkova, baš kao što ih je stekao – spletom neobičnih okolnosti.

Likovi su karikaturalni, njihove su društvene uloge banalizirane do iščašenja, od erotiziranih motiva do motiva moći provlači se autorov smisao za grotesku, čak i svojevrsnu grubost u izrazu koja točno reflektira bazen tema koje autor dotiče.

Davor Schunk rođen je u Virovitici 1970. Studirao je dizajn u Zagrebu. 2003. osniva studio vizualnih komunikacija Definicija. Putuje po Europi i Africi te snima video i foto reportaže za televiziju i časopise. 2006. izdaje knjigu ‘Tragovi’. Direktor je, predsjednik, tajnik, ekonom i izlagač Fra Ma Fu strip festivala u Virovitici, 2009. Radi i kao predavač maturantima i studentima. Odradio je i niz uspješnih radionica za djecu predškolske i školske dobi (strip radionice, dizajnerska početnica).

Autor je više uspješnica vizualnih identiteta i maskota, te knjiga ‘Sitna proza 1 i 2’, ‘Svijet oko puta’ i slikovnica za djecu ‘ Sretan svijet/Životinjski bonton’, ‘Fućka mi se’, ‘Joj kipari’, serijal ‘Mika’ i serijal ‘Miro i Mara’ kao pisac, ilustrator i dizajner. Isto tako, autor je komercijalnih kratkometražnih animiranih filmova, ali i eksperimentalnih animacija.

Član je Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika, HDLU. Dobitnik je nagrade Kiklop 2014. godine za knjigu ‘Palac sim i palac Tam’ (ilustracije i dizajn) i ‘Ovca u kutiji’ te nagrade za najljepšu slikovnicu 2018. godine za autorsku slikovnicu ‘Fućka mi se’.

D. J.Tagged: , , , , , , , ,