Dejan Šorak: Redateljeva knjiga Čerečenje

U ponedjeljak, 12. lipnja (20 sati) u Knjižnici Bogdana Ogrizovića u Zagrebu, VBZ promovira knjigu Dejana Šorka ‘Čerečenje’ o kojoj će, uz autora, govoriti Vlaho Bogišić i Kruno Lokotar.

Nakon 15 godina dubrovačkoj plemkinji Pavi Orsuli vratit će se pamćenje i ona će ponovno doći u svoj Grad, ali tamo više ništa neće biti isto: izborni Knez, Wu Tsang Li upravo je ponudio Zagrebu, prijestolnici novoosnovanog Hrvatskog Kraljevstva, koncesiju na 100 godina za Dubrovačku Republiku. Prihvati li ulogu prve veleposlanice, Pave bi mogla kod Sjedinjenih Europskih Država spriječiti javno čerečenje koje se spektakularno priprema uz fiš-paprikaš u Andrijevcima, u Slavoniji koju kontroliraju plaćeničke vojske korporacija s kojima se sukobljavaju lokalne milicije domicilnog stanovništva.
Opisujući pripreme za predstavu, ocrtavajući uloge, likove i karaktere sa snažnim erotskim i emocionalnim nabojem, Dejan Šorak će nas podsjetiti da nije samo filmski, nego i kazališni režiser, znalac i naravno, sjajan pisac.
(Kruno Lokotar)

Dejan Šorak (1954.) je filmski, televizijski, kazališni i radijski scenarist i redatelj, te romanopisac. Encyclopedia Britannica navodi ga među nekolicinom hrvatskih umjetnika svih vremena. Njegovi najpoznatiji kazališni komadi su: ‘Svećenikova smrt’ i ‘Pauk i Pepeljuga’. Scenarist je i redatelj cjelovečernjih igranih filmova: ‘Mala pljačka vlaka’ (1984.), ‘Oficir s ružom’ (1987.), ‘Krvopijci’ (1989.), ‘Vrijeme ratnika’ (1992.), ‘Garcia’ (1999.), ‘Dva igrača s klupe’ (2005.) i ‘U zemlji čudesa’ (2009.).
Objavio je romane: ‘Kontrolna projekcija’ (2000.), ‘Ja i Kalisto’ (2002.), ‘Američko-hrvatski u boji – saga o filmu u tri dijela: Marija i zvijer, Venecija smrti, Dezdemona i vrag’ (2008.), ‘Čovjek bez dna’ (2011.), ‘Kupelj boga Silvana’ (2022.), ‘Mutacija sudnjeg dana’ (2022.) te zbirku pripovijetki ‘Gdje je nestala haljina Blažene Djevice Marije Snježne’ (2009.).
Za zasluge u kulturi odlikovan je Redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića i dobitnik je međunarodnih nagrada.

L. K. / Foto: VBZ


Tagged: , , , , , , , ,