Slobodan Uzelac: Na strani svojih (biografija)

Predstavljanje knjige ‘Na strani svojih’ dr. sc. Slobodana Uzelca u izdanju Naklade Ljevak, održat će se u utorak, 13. lipnja (19 sati) u velikoj dvorani Novinarskog doma u Zagrebu.

O knjizi će govoriti novinar i publicist dr. sc. Danko Plevnik, novinar Milan Jakšić, priređivač Ilija Ranić te autor. Razgovor će moderirati TV novinar Aleksandar Stanković.

Knjiga je podijeljena na šest dijelova: o njegovu obiteljskom porijeklu i školovanju, političkom usponu, kompleksnoj problematici kako to politički izgleda biti Srbin u Hrvatskoj, o tome što je značilo djelovati na visokim državnim dužnostima, o tome je li sve to vrijedilo i na zaključak da su nakon svega dobri ljudi ipak najvažniji.

Ako bi se njegov život mogao opisati jednom jedinom rečenicom, ona bi glasila: ono što je rodno počelo u Kakmi, u Kakmi se duhovno i završilo.

Profesor Uzelac iskreno iznosi vlastite poglede i sjećanja, svjestan da, koliko god bili subjektivni, mogu pridonijeti razumijevanju suštine političkih i društvenih procesa i događanja u proteklih pedeset godina. Pritom iznosi i neke dosad nepoznate činjenice o za javnost vjerojatno zanimljivim događanjima.
(Ilija Ranić)

Slobodan Uzelac (1947.), rođen je u Kakmi, općina Polača u Zadarskoj županiji. Diplomirao je na Visokoj defektološkoj školi (1973.), a magistrirao na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu (1976.). Doktorsku disertaciju iz područja socijalne patologije obranio je na Defektološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu (1981.). Od 1973. do umirovljenja 2012. godine radio je na Fakultetu za defektologiju (Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu). Paralelno sa znanstvenim i visokoškolskim angažmanom obnašao je odgovorne državne i društvene dužnosti. Među ostalim, bio je zamjenik sekretara Sveučilišnog komiteta SKH Zagreb (1976.-1978.), izvršni sekretar Gradskog komiteta SKH Zagreb (1974.-1976.), sekretar Gradskog komiteta SKH Zagreb (1986.-1990.). Jedan je od osnivača Srpskog demokratskog foruma i Srpskog narodnog vijeća, predsjednik SKD-a Prosvjeta (1996.-2002.), državni tajnik za znanost i visoko obrazovanje u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta (2003.-2007.), potpredsjednik Vlade RH zadužen za regionalni razvoj, povratak izbjeglica, društvene djelatnosti i ljudska prava (2007.-2011.), član Skupštine i Patronata SPD-a Privrednik (od 2008 do danas). Autor je monodrame ‘Kući’, kao i nekoliko scenarija za dokumentarne filmove.

N. L. / Foto: Ljevak


Tagged: , , , , , , , , , , , , ,