Desetak tisuća posjetitelja na 12. Festivalu tolerancije

‘Razzia’, režisera Nabila Ayoucha, ime je posljednjeg filma prikazanog u kinu Europa, jednog od čak 70 iz raskošne filmske selekcije ovogodišnjeg Festivala tolerancije. Popratni program oduševio je posjetitelje s dvije izložbe, predstavljanjem knjige Efraima Zuroffa, dva edukacijska jutra uz podršku Branka Lustiga, okrugle stolove, sjajne koncerte, inspirativne goste iz svih dijelova svijeta i predstavljanja svjetskih filmskih festivala.Festival tolerancije jedinstven je koncept u svijetu, a ove godine dijalog tolerancije dignuo je na još višu razinu.

‘Vođeni idejom zajedništva i jedinstvenog jezika umjetnosti, uistinu smo ponosni što smo publici na 12. Festivalu tolerancije mogli dati prekrasna i inspirativna djela koja se bave velikim temama kao što su pitanja ljudskih prava, spola, roda, rase, društvenog statusa, ali i politike kao i onih intimnih djela, koja naglašavaju teme iz života pojedinca i koja su bliska većini nas. Festival tolerancije pokazuje da nismo svi isti, ali i da trebamo znati prihvatiti naše razlike, otvoreno razgovarati o njima i na taj način ostvariti uspješan suživot’, istaknula je Nataša Popović, direktorica Festivala tolerancije.

Prema glasovima publike, najboljim dokumentarnim filmom proglašen je ‘Pobuna Burkinabe: Umjetnost otpora u Burkini Faso’ aktivistkinje i redateljice Iara Lee, s prosječnom ocjenom 4,92, a najboljim igrani filmom ‘Bomb City’ kojeg je predstavio producent Major Dodge s prosječnom ocjenom 4,89.

‘Vjerujem da ćemo već krajem sljedeće godine zajedno graditi neku bolju, stvarnu sadašnjost, zrcaliti budućnost kroz snagu i kreativnost, izražavati zahvalu svim dobrim ljudima i idejama kroz novoosnovani Centra za promicanje tolerancije i očuvanje sjećanja na holokaust u javno-privatnom partnerstvu između Grada Zagreba i udruge građana Festival suvremenog židovskog filma Zagreb. Vjerujem da će od sljedeće godine Festival tolerancije i slični mu domaći i strani projekti imati vlastiti dom u staroj oronuloj Prvoj tvornici ulja, koja će zasjati novom snagom i ponuditi novu perspektivu’, zaključila je Nataša Popović.

L. P.


Tagged: , , , , , , , ,