Detour na krovu MSU

Predzadnji koncert ovogodišnje sezone Ljeto u MSU (subota, 8. srpnja u 21 sat) bit će onaj Detoura, sastava prepoznatljivog među poklonicima kvalitetnog, suvremenog, elektro-akustičnog pop zvuka u koji se povremeno umiješa drum’n’bass, a u zadnje vrijeme i poneka country nota.Snaga Detoura nije samo u njihovim najnovijim uradcima nego i u pjesmama starijeg datuma poput ‘Ljeto počinje’, ‘Mjesec’, ‘Gledano sa strane’ i ‘Prijatelj’. Prijelomna godina za bend bila je 2014. kada izdaju treći studijski album ‘A što ak’ ja…’ kojim dobivaju status velike glazbene pop atrakcije u regiji, top mjesto u većini godišnjih izbora i Porina za najbolji pop album. Početkom 2016. hit singlom ‘Zaljubila sam se’ poharali su domaće top liste. Detour se može pohvaliti i nagradom za grupu godine 2016., priznanjem kojim su, uz rasprodani koncert u zagrebačkoj Tvornici kulture i izlazak hvaljenog albuma ‘Detour 10’, na najbolji mogući način obilježili desetu obljetnicu postojanja. Posljednji uspjeh sastava i kruna njihove dosadašnje karijere osvajanje je Porina ove godine u kategorijama ‘Pjesma godine’ i ‘Najbolja izvedba grupe s vokalom’.

Uoči koncerta Detourovci publici poručuju: ‘Zadovoljstvo nam je biti dijelom ovogodišnjeg programa Ljeto u MSU i svirati na atraktivnoj lokaciji kao što je krovna terasa muzeja. Uvijek nam je veselje svirati pred zagrebačkom publikom, a do sada smo prošli dosta zanimljivih koncertnih prostora grada pa nam se ovaj čini nekako najneobičnijim. Nadamo se lijepom vremenu, a ono što publika može očekivati od nas su puna dva sata putovanja kroz naš opus dug 10 godina. Za razliku od prethodnih nastupa ovog puta našoj publici prepuštamo kreiranje koncertne liste, pa na našem i event pageu objeručke prihvaćamo prijedloge, a mi ćemo ih zapisati i pripremiti. Vidimo se 8. srpnja na krovu MSU-a!’

Prije koncerta umjetnik Bojan Koštić izvest će performans egzotičnog naziva ‘Zisurru’, koji se temelji na istoimenom ritualu, staroj mezopotamijskoj obrednoj praksi. Zisurru predstavlja krug izrađen od svetog brašna unutar kojeg se izvode rituali pročišćavanja, a sam krug označava granicu koja štiti od raznih zala. Za pripremanje zisurru paste autor koristi velike količine Belje i K+ brašna kojim formira krug na ulazu u Muzej namećući tako posjetiteljima da je prolazak kroz krug njihov jedini mogući izbor. Svrha performansa je stoga, između ostalog propitivanje mogućnosti izbora u našem svakodnevnom životu i zajedničkom javnom prostoru.

Uz koncert, kao i obično, dobivate i filmsku projekciju iz ciklusa Best of Metropolis u dvorani Gorgona u dva termina (18 i 20 sati). Ove subote to je film ‘Sve što dolazi’ (L’avenir), francuska drama redateljice Mije Hansen-Løve, u kojoj glavne uloge imaju Isabelle Huppert, André Marcon i Roman Kolinka. Profesorica filozofije u srednjoj školi u Parizu, majka dvoje djece, pred izazovom je da iznova pronađe smisao života nakon što dobiva otkaz na poslu, a suprug je želi ostaviti zbog druge žene.

Usput pogledajte tek otvorene izložbe Ivana Franke: ‘Strujanje percepcije (svemiri misli)’ / Tommi Grönlund i Petteri Nisunen: ‘Siva zona’. U svom umjetničkom radu Ivana Franke, Tommi Grönlund i Petteri Nisunen dijele istraživački pristup koji objedinjuje suvremenu umjetnost, prirodne znanosti i arhitekturu. Prožimanje grafike, skulpture, arhitekture, pokreta i zvuka s matematikom, optikom, fizikom i neuroznanošću u njihovim interaktivnim instalacijama stvara doživljaje koji se čine izvan dosega naših osjetila. Nadalje, umjetničkim djelima pristupaju kao mehanizmima koji istodobno proizvode i razotkrivaju granice percepcije. U svojoj se interdisciplinarnosti izložba i veže na slavnu izlagačku povijest Muzeja suvremene umjetnosti: neoavangardni pokret Nove tendencije kojemu je posvećen i dio stalnog postava.

J. G.


Ljeto u MSU: Svjetski mega car Rambo Amadeus


Ljeto u MSU: Pankrti


Ljeto u MSU: Od Pankrta do Ramba Amadeusa


Tagged: , , , , ,