Diego Marani i Emmanuelle Pagano na Festivalu svjetske književnosti

Na 3. Festivalu svjetske književnosti (FSK) koji će se održati od 3. do 11. rujna u Zagrebu u organizaciji izdavačke kuće Fraktura, gostovat će i autori Naklade Ljevak i to talijanski književnik Diego Marani, koji će predstaviti roman ‘Nova finska gramatika’, objaviljen početkom godine, te francuska književnica Emmanuelle Pagano sa svojom poetičnom knjigom ‘Vezivanja’.
Diego Marani i Emmanuelle PaganoNjezin dolazak je rezultat odlične suradnje s Festivalom Rendez-vous koji je omogućio gostovanje niza ponajboljih suvremenih francuskih autora na Festivalu svjetske književnosti, Davida Foenkinosa, Étiennea Davodeaua i Emmanuelle Pagano, kao i ekskluzivno prikazivanje francuskih filmova nastalih prema originalnim scenarijima Patricka Modianoa te djelima Davida Foenkinosa i Étiennea Davodeaua koja će biti upriličena na Festivalu.

Emmanuelle Pagano gostuje s prevoditeljicom Ursulom Burger Oesch u nedjelju, 6. rujna (17 sati) u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića na tribini  ‘Pisac i njegov čitatelj’ čija je moderatorica Maja Peterlić

Pagano je do 2012. radila kao profesorica likovne umjetnosti, a zatim napušta školstvo i potpuno se posvećuje pisanju. Studirala je povijest filma i audiovizualne umjetnosti na sveučilištu Paul Valéry u Montpellieru. Nekoliko stručnih radova posvetila je poetici Pasolinijevih filmova. Djela su joj prevođena na talijanski, njemački, mađarski, bugarski, češki, španjolski i hrvatski jezik. Za roman ‘Adolescenti trogloditi’ dobila je Europsku nagradu za književnost 2009. Živi u Francuskoj, u pokrajini Ardeche, i majka je troje djece.

Diego Marani gostovat će u subotu, 5. rujna (21 sat) u Kinu Europa, dvorana Müller u sklopu Okruglog stola ‘Rat kao potraga za identitetom’, na kojem će sudjelovatijoš Philipp Blom, Slavko Goldstein i Miljenko Jergović, uz moderiranje darija Špelića. Marani će dan kasnije, na istom mjestu u 19 sati, biti gost na tribini ‘Razotkrivanje’, čiji je moderator Goran Ferčec. Ovaj talijanski književnik inače radi kao viši lingvist u Europskoj uniji u Bruxellesu. Za jedne švicarske novine piše tjedne kolumne o aktualnim događajima jezikom koji je sam izmislio – europantom. U Francuskoj mu je objavljena zbirka priča na europantu, a u Italiji šest romana, od kojih je Nova finska gramatika nagrađena najprestižnijim nagradama, a kritičari su govoreći o romanu često koristili riječi ‘genijalno’ i ‘remek djelo’.

N. L.


Emmanuelle Pagano (Naklada Ljevak)
Emmanuelle Pagano: Vezivanja

Nova finska gramatika
Diego Marani: Nova finska gramatika

Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,