Dobar dan, ljepoto: Bestseler Ann Napolitano

‘Presretni smo zbog ove vijesti! Pridružite nam se u čestitanju @annnapolitano koja je prodala milijun primjeraka svog romana ‘Dobar dan, ljepoto’, objavila je prošlog tjedna na Instagramu slavna Oprah Winfrey.

‘Dobar dan, ljepoto’ četvrti je roman američke književnice Ann Napolitano, a u Hrvatskoj je nedavno objavljen u izdanju Profila.

Prema pisanju američkih medija talentirana Napolitano godinama je bila u sjeni. Romani su joj ostali neobjavljeni, agenti su je odbijali. Prvo priznanje dobila je za knjigu ‘Dragi Edward’, a onda je uslijedio telefonski poziv Oprah Winfrey koja joj je rekla da je roman ‘Dobar dan, ljepoto’ izabran za 100. knjigu koju će čitati članice njezinog književnog kluba.

Časopis New York Times navodi da je Napolitano išla baciti smeće kad ju je Winfrey nazvala da joj najavi da će članice Oprah’s Book Cluba, jednog od najutjecajnijih književnih klubova na svijetu, čitati njezin roman. Napolitano se toliko bojala da će izgubiti signal da je tijekom 27-minutnog razgovora ostala stajati u malenom predvorju svoje stambene zgrade u Park Slopeu, držeći u ruci vreću za smeće.

Roman ‘Dobar dan, ljepoto’ odmah je postao bestseler The New York Timesa, prijevodi su objavljeni u trideset zemalja svijeta, a našao se i na brojnim popisima najboljih knjiga 2023. godine uključujući onaj The Washington Posta, Timea, Amazona, NPR-a, Voguea, Harper’s Bazaara, New York Posta, Bookshopa i mnogih drugih medija.

Naslov romana inspiriran je pozdravom koji je stric Ann Napolitano koristio na razglednicama koje joj je slao tijekom njezina djetinjstva.

Glavni lik romana William Waters odrastao je kao jedinac u obitelji ušutkanoj tragedijom. Kad je otišao na koledž opterećen osjećajem nedostatnosti i nesigurnosti, iznenadila ga je intenzivna naklonost energične i ambiciozne Julije Padavano. Julia je pak odrasla u velikoj obitelji punoj ljubavi uz tri posve različite, a opet tako slične sestre. S obitelji Padavano William doživljava novopronađeno zadovoljstvo u obiteljskom životu.

No zadovoljstvo nije dugo trajalo jer se sjena iz Williamove prošlosti nadvila nad obitelj Padavano ugrožavajući ne samo Julijine pažljivo orkestrirane planove za njihovu budućnost već i nepokolebljivu međusobnu predanost sestara.

‘Dobar dan, ljepoto’ raskošan je roman o odrastanju, gubitcima, odanostima koje pojedince drže na okupu i tajnama koje ih razdvajaju, duboko je dirljiv i složen portret jedne obitelji.

Uskoro ćemo na Netflixu gledati i njegovu ekranizaciju. Naime, produkcijska kuća Higher Ground, iza koje stoje Michelle i Barack Obama, otkupila je prava za ekranizaciju romana pa se po istom već počela snimati serija.

P. R. / Foto: Profil


Tagged: , , , , , , , ,