Dobra ekonomija: Kako pretvoriti otpad u resurs?

Otpad je jedan od najvećih problema u zaštiti okoliša i održivog razvoja. Globalno, ljudska aktivnost je dovela do enormne količine otpada, što ima negativne posljedice na zdravlje ljudi, životinjskih vrsta i prirode općenito.

Osim što otpad predstavlja problem, također ima i potencijal biti resurs. O otpadu se sa stručnjacima u emisiji razgovara u drugoj epizodi dokumentarne serije ‘Dobra ekonomija’. ‘Onog trena kada smo dobili kante da razdvajamo otpad, mi smo tek stvorili problem’, izjavila je izv. prof. dr. sc. Aleksandra Anić Vučinović. Uz nju o temi otpada razgovaralo se i s Markom Košakom, koordinatorom mreže Zero Waste gradova i općina iz Zelene akcije te dr. sc. Viktorom Simončićem, stručnjakom za zaštitu okoliša.

Mnoge lokalne sredine u svijetu su uspjele zbrinuti svoj otpad na način da on postaje resurs, a ne problem. To su inicijative pojedinaca koji su prepoznali važnost smanjivanja otpada i recikliranja te su se uključili u razne projekte koji promiču zero waste model. To podrazumijeva proces smanjivanja i recikliranja otpada kako bi se što manje ostalo na spalionicama ili deponijama smeća.

Prema podacima, godišnje se u Hrvatskoj baci oko 1,7 milijuna tona otpada, što znači da svaki građanin dnevno proizvede oko kilogram otpada. Međutim, postoje primjeri gdje su lokalne sredine bez intervencije države uspjele zbrinuti svoj otpad te pokazale kako je moguće smanjiti količinu otpada i pretvoriti ga u korisne materijale.
U ‘Dobroj ekonomiji’ razgovarali su i s Ivanom Jurešićem, pomoćnikom direktora Ponikve eko otok Krk i Sinišom Radikovićem, direktorom Pre-koma o ekološkom sustavu zbrinjavanja otpada. Također donose i riječku priču o Riperaju, gdje građani mogu besplatno popraviti neispravne sitne kućanske uređaje, razbijeni i oštećeni namještaj, odjeću, igračke i slično uz pomoć majstora koji posjeduju potrebna znanja i vještine. Riperaj je prvi takav projekt u Hrvatskoj, o čemu se razgovaralo s voditeljicom Biom Gec.

‘Otpad’, drugu epizodu Dobre ekonomije ne propustite u četvrtak, 13.travnja u 21.10 na HTV1.

‘Najljepše je sjediti u hladu stabla kojeg ti nisi posadio’ načelo je segmenta ekonomije kojim se bavi nova dokumentarna serija ‘Dobra ekonomija’. Šest epizoda – ‘Uvod u dobru ekonomiju’, ‘Otpad’, ‘Turizam’, ‘Energetika’, ‘Hrana’ i ‘Graditeljstvo’ prikazuju niz poduzetničkih priča koje propituju trenutni ekonomski sustav i daju odgovor na pitanje kako da osiguramo održiv, uravnotežen život nas samih ali i generacijama koje dolaze nakon nas.

M. K. / Foto i video: Pipser


Tagged: , , , , , ,