Dokumentarna serija Dobra ekonomija na HTV-u

Od 6. travnja na HTV1 prikazuje se prva sezona dokumentarne serije ‘Dobra ekonomija’, koja propituju trenutni ekonomski sustav i kako osigurati održiv, uravnotežen život samima sebi, ali i generacijama koje dolaze.Dobra ekonomija otvara cijelu tu veliku kutiju okolišnih i društvenih problema koje imamo, ali i daje odgovore kroz neke inovativne poslovne modele’, objasnio je društveni poduzetnik i inovator Teo Petričević, jedan od protagonista serije. Upravo su ti inovativni poslovni modeli, kroz više od 40 protagonista, predstavljeni u šest epizoda dokumentarne serije: ‘Dobra ekonomija‘: ‘Uvod u dobru ekonomiju‘, ‘Otpad‘, ‘Turizam‘, ‘Energetika‘, ‘Hrana‘ i ‘Graditeljstvo‘.

U uvodnoj epizodi istražujemo postoje li u Hrvatskoj primjeri ekonomskih modela koji paze da postoji ravnoteža između okolišnih, društvenih i ekonomskih ciljeva, i upoznajemo se s pojmovima kao što su društveno poduzetništvo, impact poduzetništvo, solidarna ekonomija, zadrugarstvo i inkluzija. U epizodi ‘Otpad‘ propitkujemo kako doskočiti jednom od vodećih problema na području zaštite okoliša – problemu neodrživog gospodarenja otpadom i kakva je trenutno situacija u Hrvatskoj? U ‘Turizmu‘ se bavimo pitanjem je li održiv turizam onaj koji se okreće ljudima, a ne samo profitu, imajući u vidu okolišne, društvene, kulturne i gospodarske aspekte razvoja ili je on tek novi oblik uglađenog konzumerizma? ‘Energetika‘ pokazuje koji su to participativni modeli i održivi sustavi upravljanja obnovljivim izvorima energije i kakvu ulogu u tome igra povezivanje lokalne zajednice, gradova i građana? Epizoda ‘Hrana‘ istražuje je li zdrava hrana privilegija imućnih, koliko se hrane dnevno baca, i što su to kratki lanci opskrbe hranom? U epizodi ‘Graditeljstvo‘ bavimo se prirodnom gradnjom i energetskom učinkovitosti zgrada. Pitate li se pri kupnji stana ili kuće koliko je energije utrošeno u njezino nastajanje, a koliko će energije trošiti?

Dobra ekonomija

Na ZagrebDoxu prikazana je epizoda ‘Turizam’, koja se ovom temom bavi kroz razgovor sa sudionicima koji turizam promatraju iz različitih uglova, od samih radnika u turizmu do arhitekta Nikole Bašića i pisca Jurice Pavičića.

Nakon premijere epizode uslijedila je panel rasprava na temu ‘Poduzetništvom do održivog života’ na kojoj su sudjelovali Đuro Gavran, redatelj serije ‘Dobra ekonomija’; Teo Petričević, društveni poduzetnik i inovator; Dražen Šimleša s Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar, znanstvenik, ekolog i activist i Davorka Vidović, istraživačica i docentica na Fakultetu političkih znanosti.

‘Ne možemo čekati da se kapitalizam sjeti da će uništiti sam sebe. Trebaju nam novi modeli već sad’

Dražen Šimleša komentirao je na panelu kako svijet i sustav u kojem trenutno živimo teži neprekidnom rastu, no taj rast, ističe, nije štetan samo za planet nego prvenstveno za nas same.

‘Unatoč tome što volimo misliti da se razvijamo mi i dalje ovisimo o biokapacitetu planeta kojeg nemilice uništavamo. To se treba promijeniti na strateškoj razini, a upravo se time bavi Dobra ekonomija’.

‘Inicijative koje uspijevaju izgraditi zajednicu kroz nove modele ekonomskog djelovanja, stvaraju i povjerenje i solidarnost, a to je nešto što našem društvu jako fali’, kaže Davorka Vidović, istraživačica i docentica na Fakultetu političkih znanosti.

Seriju ‘Dobra ekonomija’ ne propustite četvrtkom u 21.10 na programu HTV1, od 6. travnja do 11. svibnja.

Seriju je režirao Đuro Gavran, nagrađivani redatelj dokumentarnih filmova ‘Jedna od nas’, ‘Presuda’, ‘4. 7.’ i ‘Pisma iz Laayouna’. Potpisuje i niz dječjih dokumentarnih filmova u sklopu European Broadcasting Uniona (EBU-a) i vanjski je suradnik HRT-a.

M. K. / Foto: Pipser


Tagged: , , , , , ,