Dokumentarac Pere Kvesića premijerno na Kosovu

Jedan od najznačajnijih dokumentarnih filmskih festivala Jugoistočne Europe, DokuFestu u Prizrenu na Kosovu, otvara svoja vrata po 22. put.

Hrvatske dugometražne dokumentarne boje branit će novi film Pere Kvesića, Kuća na Kraljevcu, koji govori o jednoj posebnoj zagrebačkoj kući. Nalazi se na Kraljevcu broj 35 i u posljednjih gotovo pola stoljeća pružala je sklonište brojnim, raznolikim ljudima. U nekom razdoblju života svima je bila dom. Velik broj stanara kuće bio je istaknut na raznim poljima umjetničkog stvaralaštva i društvenih djelatnosti, pa su u njoj stvorene vrhunske knjige, filmski scenariji, fotografije, ilustracije, stripovi, glazba, predstave, filmovi…

U kući, koju je svojevremeno izgradio Slobodan Praljak, živjeli su, između ostalih, Abdulah Sidran, Goran Babić, grupa Ayllu, Igor Kordej, Goran Pavelić Pipo, Milan Trenc, Davor Slamnig i Pjer Žardin, a u nju su navraćali Davor Gobac, Mirko Ilić, Vilim Matula…

Stanari su se kasnije raštrkali širom svijeta: Južna Amerika, Kanada, New York, Haag, Beograd, Sarajevo i Ljubljana. Prateći njihove sudbine, sadašnji vlasnik kuće i autor filma Pero Kvesić govori o minulom, ali i današnjem vremenu.

Svjetska premijera održat će se 6. kolovoza u tamošnjem Dokukinu. Svi kojima Prizren i Kosovo nisu u festivalskom itineraru ovoga ljeta, ‘Kuću na Kraljevcu’ moći će razgledati tijekom 21. Liburnia Film Festivala u Opatiji.

Zbog redateljeve bolesti, film su dovršili koscenaristica i montažerka Vesna Biljan Pušić, te producent Nenad Puhovski.

F. D. / Foto: FactumTagged: , , , , , , , , , , ,