Dokumentarac Snajka nagrađen na festivalu u Prizrenu

Dugometražni dokumentarac Snajka: Dnevnik očekivanja autorice Tee Vidović Dalipi osvojio je Nagradu publike na 22. Međunarodnom festivalu dokumentarnog i kratkog filma DokuFest u Prizrenu (Kosovo).

Film je nastao u produkciji zagrebačkog Restarta, u koprodukciji s talijanskim Stefilmom, Al Jazeerom Balkans i kosovskim Möbiusom.

‘Snajka’ zadire u kompleksnost romantičnog odnosa dvoje ljudi iz različitih kultura, Hrvatice Tee i kosovskog Roma Mirsada. Film je nastajao više od deset godina, a sniman je u Zagrebu i Zaprešiću te u kosovskim gradovima Ferizaju i Lipljanu.

Ovo je participativno-opservacijski dokumentarac o hrvatsko-romskom paru, Tei i Mirsadu, njihovoj kćerki Fridi i pokušaju zajedničkog života, razapetog između pritisaka obitelji i kompromisa na koje su oboje spremni. Mirazi koje su dobili ekonomski su i kulturalno nespojivi, pa je pred njima nezahvalan izazov balansiranja vlastite obiteljske prtljage, prikvačene kao ostavština prošlih generacija na putu između Hrvatske i Kosova. Povezani željom da pronađu rješenje za nerealna očekivanja svojih obitelji, Tea i Mirsad upustit će se u kompleksnu igru prilagodbe što će se u konačnici pokazati utegom u njihovoj vlastitoj intimi. Ovaj izuzetno osoban film razotkriva niz obiteljskih rituala, tradicijskih stereotipa, pa i kulturnog rasizma, u kojima dvoje zaljubljenih pokušavaju pronaći pravu mjeru između zadovoljavanja slike koju o njima imaju njihovi roditelji i potrebe da zadrže svoje autentično ‘ja’ i žive prema vlastitim vrijednostima.

Tea Vidović Dalipi (1986.) je sociologinja, istraživačica migracija i kulturnih identiteta i redateljica-debitantica. Školovala se u Zagrebu na Filozofskom fakultetu te u Erfurtu u Njemačkoj. Završila je Mirovne studije u Zagrebu i započela dugogodišnju suradnju s Centrom za mirovne studije gdje je razvijala programe vezane za azil i migracije. Aktivna je članica civilnog društva u Hrvatskoj gdje surađuje s brojim pojedincima, organizacijama i inicijativama čiji je fokus zaštita ljudskih prava i djelovanje u zajednici. Velika želja da svlada tehniku kojom će moći dijeliti svoje viđenje migracija i svijeta, pretvorila se u produkciju filma ‘Snajka: Dnevnik očekivanja’.

I. S. / Foto: Soonce


Tagged: , , , , , , , , , , ,