Dolina: Izložba i performans Vlaste Delimar

Otvorenje izložbe ‘Dolina’, prvoga dijela umjetničkoga rada ‘Diptih Dolina… Magda’, jedne od najpoznatijih hrvatskih suvremenih umjetnica i performerica Vlaste Delimar, održat će se 8. svibnja u Galeriji SC (21 sat). Uvod u izložbu bit će performans istoimenoga naziva, koji će se održati istu večer u Teatru &TD (20 sati).Izložba ‘Dolina’ intiman je zapis kroz koji umjetnica pokušava misterij i ‘užas’ majčinstva postvariti putem umjetnosti, a s naglaskom na zrcalne refleksije majka – kći, s povremenim likom bake koja je jedna od poveznica njihova genetskoga ponašanja. Nasljeđe koje nismo odabrali, a moramo ga živjeti nije uvijek jednostavno. Ovaj intiman zapis svojevrstan je obračun sa svim frustracijama u odnosu majke i kćeri, u odnosu dviju žena koje se pokušavaju nadograđivati uzajamno bez obzira na sve sličnosti i različitosti, jer rekle bismo jednoglasno: mi nikada nismo bile majke, pojasnila je Vlasta Delimar.

Izložba se sastoji od niza portretnih fotografija iz različitih životnih dobi akterica koje su postavljene kroz njihove paralelne svjetove i memorije. Uska crvena traka postavljena preko svih fotografija naša je poveznica pupčane vrpce koja jest neminovnost u odnosu majke i kćeri, ali istovremeno i njezina fragilnost koja pruža mogućnost emancipacije, dodala je Delimar.

Performans ‘Dolina’ koji prethodi izložbi intiman je zapis Vlaste Delimar nastao kao sjećanje na dan rođenja njezine kći Doline, a čin rađanja, koji nije bio jednostavan, postaje poligon za izvedbu koja zahtijeva totalnu prisutnost tijela kao apsoluta egzistencije. Tekst djelomično izgovara sama autorica, dok izvođačica Josipa Bubaš transformira – performira kroz tijelo i pokret, pokušavajući nemoguće učiniti mogućim. Zanimljivost ovoga performansa je sinergija dvaju medija; izvedba čistoga performansa s elementima teatra omogućava izvođačima još bogatiji i kreativniji izraz.

Josipa Bubaš koja nema iskustvo rađanja postigla je svojim tijelom i pokretom kroz tekst imaginaciju kakvu rijetko koja osoba u svijetu umjetnosti može dostići. Ženerozno prisutna glumica Vesna Stilinović svojim profesionalnim iskustvom balansirala je značaj teksta kroz dvije osobe u jednu, naglasila je Delimar. Na samom kraju predstave pojavljuje se kći Dolina koja će upravo na izvedbi navršiti 30 godina i tim tautološkim činom potvrditi snagu performansa.

Drugi dio diptiha ‘Magda’ održat će se 1. listopada u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu u dvorani Gorgona i prostoru Ekstenzije. Taj dan obilježava se Dan starijih osoba.

K. P.


Tagged: , , , , , , , ,