Doživljaj srednjeg vijeka: Zvonimirovi dani u Kninu

Festival XII. Zvonimirovi dani, od 6. do 8. lipnja na kninskoj tvrđavi, drugoj po veličini fortifikacijskoj utvrdi tog doba u Europi, vratit će nas u 11. stoljeće – slavno doba vladavine kralja Dmitra Zvonimira.Pripremljen je atraktivan program na kojem će sudjelovati viteške skupine i kaskaderi odjeveni u replike povijesnih viteških odora. Kninskom tvrđavom koračat će i kraljevski vojnici te posjetiteljima prikazivati tadašnji način života hrvatskog kraljevskog grada. Program je namijenjen svim generacijama: srednjovjekovne igre, glazba i ples, veliki srednjovjekovni sajam, radionice za djecu, atraktivni viteški i streličarski turniri te jedinstveni i svečani prizor dolaska hrvatskog kralja na tvrđavu.

Ova kulturno-povijesna manifestacija ima tradiciju od 2008., a organizatori su grad Knin, Povijesna postrojba kralja Dmitra Zvonimira i muzej u Kninu. Kao i svake godine sudjeluju Vitezovi kralja Zvonimira, viteške skupine iz svih krajeva Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Mađarske te Mali vitezovi kralja Zvonimira.

XII. Zvonimirovi dani počinju 6. lipnja u 18 sati srednjovjekovnom zabavom za najmlađe – Mali Zvonimirov dan. Kninska tvrđava bit će ‘pod opsadom’ dječjih viteških skupina iz Hrvatske, a posjetitelji će, uz srednjovjekovne zabavne igre, glazbu, ples i radionice, moći uživati u nastupu Malih Alkara kao i u Viteškom turniru za nagradu kralja Zvonimira. Na ulazu će ih dočekati Vitezovi kralja Zvonimira, a mogu uživati u srednjovjekovnom parku s raznim igrama, katapultom, kovnicom novca, streličarstvom i viteškim taborom. Na raspolaganju su i drveni vrtuljak za djecu, giljotina, stup srama, a moći će se ogrnuti plaštom kralja i kraljice i s krunom na glavi, barem na trenutak, zavladati tvrđavom.

Preostala dva dana, 7. i 8. lipnja, posjetitelje očekuje pravi srednjovjekovni spektakl. Kroz razne srednjovjekovne sadržaje doživjet će to povijesno razdoblje, a osobito atraktivno bit će uprizorenje opsade i noćnog napada na tvrđavu. Na XII. Zvonimirovim danima bit će prikazana i opera ‘Nikola Šubić Zrinski’ u izvedbi Hrvatskog komornog zbora i solista s kojom će se zaključiti festival uz veličanstveni vatromet.

N. M. / Foto: Hrvoje Jelavić (Pixsell)


Tagged: , , , , ,