Dragan Jurak: VBZ-ova nagrada za najbolji neobjavljeni roman

Na otvorenju 15. Vriska – riječkog sajma knjiga i festivala autora u dvorištu art-kvarta Benčić proglašen je pobjednik V.B.Z.-ove književne nagrade za najbolji neobjavljeni roman.U konkurenciji od 92 žanrovski i tematski, ali i kvalitativno, raznorodna rukopisa, koliko ih je prispjelo na natječaj, bilo je iznimno teško odabrati najbolji, naglasila je predsjednica žirija Jagna Pogačnik. U drugom krugu selekcije članovi žirija Strahimir Primorac, Jagna Pogačnik, Mile Stojić, Drago Glamuzina i Vanja Kulaš među 10 polufinalista odabrali su pet finalista koji se svojom kvalitetom i originalnošću izdvajaju od ostalih.

Nagrađeni je rukopis, kako saznajemo nakon razotkrivanja njegove šifre, romaneskni debi, odnosno prvi autorov otvoreni iskorak u fikcijsku prozu. Dobitnik ovogodišnje nagrade V.B.Z.-a za najbolji neobjavljeni roman svoj je rukopis na natječaj poslao pod šifrom HOLI! HOLI! HOLI! s naslovom BIBLIOFILIJA, a autor i dobitnik nagrade je filmski i književni kritičar Dragan Jurak.

V.B.Z. je roman objavio pod naslovom ‘Peleov priručnik’, a riječ je o tekstu koji je slojevita posveta čitanju kao profesiji, hobiju i iznad svega strasti, knjiški spomenik knjizi. Ova postmodernistička slagalica citata, referenci, lažnih tragova i interpretacija bez konačnoga rješenja ipak je duboko uronjena u takozvani stvarni život, svakidašnjicu koja presudno određuje čitatelja i njegovu potragu za, ne uvijek jednoznačnim, odgovorima.

Roman prati neimenovanog književnog kritičara kojem poštom pristigne nenaslovljena knjiga. Bijelih korica, bez imena autora ili informacija o izdavaču. Tek na trećoj stranici stoji tajnovito: zapisnik uhođenja, prisluškivani razgovori, presretnuta elektronska korespondencija, hakirani hardovi, i drugi materijali, a autor kojemu je tekst pripisan – svakom tko je ikada čuo za nogomet odmah je jasno – misteriju samo produbljuje. Njegovo ime ni manje je ni više no Eusébio Armando Batistuta Pelé. Književni kritičar učas postaje književni detektiv, a bijela knjižica opsesija koja na niz načina izmijeni njegov život.

Dragan Jurak (Zagreb, 1967.), filmski je i književni kritičar Quoruma, Novosti, Nedjeljne Dalmacije, Feral Tribunea, Jutarnjeg lista, HRT-a i portala Moderna vremena. Objavio je zbirku pjesama ‘Konji i jahači’ (nagrada Goran za mlade pjesnike, 1994.), i zbirke eseja ‘U zaklon!’ (2014.), ‘Život jahača u trenutku skoka konja preko prepone’ (nagrada Julije Benešić za 2020.), i ‘Ah!’ (2021.) Koautor je monografija: ‘Berković’ (2016.), ‘Tanhofer’ (2017.), ‘Tko pjeva zlo ne misli’ (2020.) i ‘Protest’ (2022.).

Nagradu, koja se sastoji od 100.000 kuna i objave romana, dobitniku su uručili direktor V.B.Z.-a Mladen Zatezalo i Ivan Šarar, pročelnik za kulturu grada Rijeke.

Nagrada se dodjeljuje već 18. put i dosad su je dobili brojni poznati pisci iz regije, ali i autori koje je upravo ova nagrada afirmirala na književnoj sceni. V.B.Z. pokušava osigurati pobjedničkim romanima i prijevode na velike jezike pa su romani ‘Specijalna potreba’ Lade Vukić, ‘Katarina, Velika i Mala’ Olje Knežević i ‘Divljakuša’ Marine Šur Puhlovski objavljeni na engleskom jeziku, dok je ‘Brdo’ Ivice Prtenjače objavljeno na njemačkom, a u planu su i novi prijevodi pobjedničkih romana na velike jezike.

L. K. / Foto: VBZ


Ivica Prtenjača: VBZ-ova Nagrada za najbolji neobjavljeni roman


Tagged: , , , , , , , , , ,