Dubioza kolektiv: Protiv prebrojavanja krvnih zrnaca

Dubioza kolektiv reagirala je na članak objavljen u Jutarnjem listu a u kojem se i oni spominju. Dubioza ne želi da njihova reakcija ostane neprimijećena u bespuću medijskih komentara stoga stav i osvrt Dubioze prenosimo u cijelosti.
Dubioza kolektiv‘U prvim danima nasilnih prosvjeda u Tuzli, Zenici, Sarajevu, Bihaću i Mostaru hrvatski su internetski portali krajnje lijevog usmjerenja naprosto vrvjeli člancima podrške socijalnom buntu u Bosni i Hercegovini. Stvarao se dojam da je poruka koju svjetski poznati reggae-ska-punk bend iz Zenice Dubioza kolektiv zadnjih šest godina sa svojih albuma šalje domaćoj i stranoj javnosti napokon dospio do građana BiH i da je u susjednoj državi na djelu stvaranje nekog sasvim novog postnacionalnog bosanskog identiteta koji će ujediniti pripadnike sva tri konstitutivna naroda i okrenuti ih protiv njihovih stvarnih neprijatelja – političke elite stasale na Daytonskom ugovoru. No, kao što je sastav Dubioze kolektiv dominantno bošnjački, tako su se i prošlotjedni prosvjedi odvijali isključivo u dominantni bošnjačkim gradovima i kantonima (u podijeljenom Mostaru u njima su sudjelovali gotovo isključivo Bošnjaci iz istočnog dijela grada), dok su srpski entitet i hrvatski krajevi Federacije BiH uglavnom ostajali nijemi promatrači zbivanja.’ – Janko Bekić u Jutarnjem listu.

Ponukani vašim tekstom došli smo na ideju da osnujemo još dva benda Dubioza kolektiv koji će biti popunjeni članovima iz adekvatnih dominatnih etničkih skupina na odgovarajućim teritorijama. Možda bi se onda bolje uklopili u vaš fašistički svjetonazor u kojem je etnički predznak važniji od sadržaja.

Dubioza kolektiv može biti sve samo ne ‘dominantno bošnjački’, ‘dominantno hrvatski’ ili ‘dominantno srpski’ bend ali nam se čini da stavovi iznešeni u vašem tekstu dominantno šupački.

Mi kao ljudi prosto ne prihvatamo takvo prebrojavanja krvnih zrnaca. Ako ćemo već ići u detalje, na nedavno održanom popisu stanovništva, niti jedan od članova benda se nije izjasnio kao Bošnjak. Dragi autore, možda će vas šokirati činjenica da se u našim redovima ima čak i jedan član iz Srbije koji svira saksofon.

Vi i vaši istomišljenici iz medija neprekidno pokušavate umanjiti socijalni i nad-etnički karakter nezadovoljstva građana i umjesto toga pokušavate u prvi plan staviti nepostojeći međunacionalni sukob i zaštitu ‘nacionalnih interesa’ pojedinih etničkih grupa. Zaboravljate da je gladan Srbin, Hrvat, Bošnjak ili Ostali prije svega osoba praznog želuca, a tek nakon toga pripadnih nekog od konstitutivnih (ili nekonstitutivnih) naroda.

Jedna od rijetkih stvari oko kojih se BiH političke elite savršeno slažu je da državana imovina koja vrijedi (telekomi, energetski sektor itd) treba biti prodata. Kada se sve što vrijedi rasproda, narodi koji žive u BiH bez obzira na ustavni poredak i etničku pripadnost će konačno imati punu ravnopravnost. Ravnopravno će naslijediti dugove koje će otplaćivati MMF-u i podjednake rupe u stomacima.

Često smo u Hrvatskoj i ono što i vidimo i čujemo od naših prijatelja je da su i kod vas stomaci dominantno prazni, da su plate dominantno male, da su političari dominantno korumpirani i da vrlo skoro možete očekivati dominantno hrvatske prosvjede.

Menart

Pročitajte još: BiH: Šteta pričinjena arhivskoj građi , Spaljena povijest: Jasmila Žbanić i Arhiv BiH , Otok ljubavi Jasmile Žbanić

Tagged: , , , , , , , , , , , , , , ,