Dugo se čekalo: Mišo Kovač u Spaladium Areni

Mišo Kovač, neokrunjeni kralj estrade i jedan od najpoznatijih pjevača na ovim prostorima, razveselit će svoju brojnu publiku velikim koncertom pod nazivom ‘Samo nas nebo rastavit može’, koji će se održati u splitskoj Spaladium Areni, 22. prosinca.Mišo je svojevrsni kulturološki i sociološki fenomen kojeg obožava publika od 7 do 77 godina. Uz njegove pjesme rasle su generacije, tako da gotovo ne postoji osoba koja nije čula hitove kao što su ‘Ako me ostaviš’, ‘Ti si pjesma moje duše’, ‘Ostala si uvijek ista’, ‘Poljubi zemlju’, ‘Dalmatino’, ‘Svi pjevaju, ja ne čujem’, ‘Drugi joj raspliće kosu’, ‘Nikoga nisam volio tako’ i ‘Dalmacija u mom oku’.

Popularni Šibenčanin, koji je odrastao u istoj ulici s Arsenom Dedićem, od mnogih je smatran ikonom Dalmacije i nogometnog kluba Hajduk te navijačke skupine Torcida. Još je svježe sjećanje na prošli Mišin koncert u Spaladium Areni prije četiri godine kada je Torcida organizirala iznenađenje – transparent ‘Mišo živi vječno’ i veliko platno s njegovim likom koje je kružilo po dvorani, čime je Mišo bio posebno ganut.

Mišo na spomen Hajduka i Torcide dodaje: ‘Kada sam imao 15 godina išao sam prekooceanskim brodom iz Šibenika u Split u 4 sata ujutro na utakmicu Hajduka, koja je počinjala u 4 sata popodne. Kada je Hajduk izgubio, ali vrlo rijetko u Splitu, nisam ništa jeo taj dan. Hajduk može biti na tablici i deseti, ali za mene i Torcidu je uvijek prvi.’

Tijekom svoje karijere Mišo je prodao više od 20 milijuna ploča. Iako je na vrhuncu popularnosti bio 1970-ih i 1980-ih i danas ima odanu publiku koja s nestrpljenjem čeka svaki koncert. Karizma koja osvaja i hipnotizira na prvu samo je jedan od razloga zašto ima vojsku fanova iz svih zemalja bivše države. Dovoljno je samo da se pojavi na pozornici i publika zborski pjeva sve njegove pjesme uz koje se smije i plače. Miši će se na pozornici ovog velikog koncerta pridružiti i glazbeni gosti – kći Ivana Kovač, klapa Rišpet i gost iznenađenja.

Prvi brk estrade, kako ga mnogi od milja zovu, uoči ovog velikog koncerta je izjavio: ‘Drago mi je da ponovno nastupam u najvećoj dvorani u Splitu. Volim pjevati u Splitu, jer imam super publiku i ponavljam ‘Samo nas nebo rastavit može’.

2012. je dobio Porina za životno djelo, a dobitnik je brojnih dijamantnih, zlatnih i srebrnih ploča te festivalskih nagrada. Posjeduje i Zlatnu pticu, priznanje koju je nekadašnji Jugoton dijelio izvođačima koji su imali milijun prodanih primjeraka. Institut hrvatske glazbe mu je 2005. godine uručio priznanje za najveći broj prodanih ploča u povijesti hrvatske diskografije.

H. R. / Foto: Promo


Tagged: , , , , , ,