Džemaludin Latić: Srebrenički inferno

Nizu književnih remek-djela objavljenih u izdanju zagrebačke Školske knjige priključila se veličanstvena poema ‘Srebrenički inferno’ Džemaludina Latića, uglednog pjesnika, publicista, prevoditelja i sveučilišnog profesora te jednog od najprisutnijih intelektualaca u aktualnom političkom životu Bosne i Hercegovine.
Srebrenički infernoPoema ‘Srebrenički inferno’ objavljena je unutar biblioteke ‘Rukovet’ koja okuplja najkvalitetnija ostvarenja recentnog pjesništva, popraćena studijama književnih kritičara i teoretičara. Pogovor tome jedinstvenome djelu, u kojemu Latić na najvišoj razini korespondira s Danteovim ‘Paklom’, napisao je hrvatski pjesnik i prevoditelj, akademik Luko Paljetak.

U kratkoj bilješci objavljenoj u knjizi, skladatelj i dirigent Đelo Jusić prisjetio se kako je nastala glazba za oratorij ‘Srebrenički inferno’ koji je premijerno izveden 20. rujna 2003., na svečanosti otvaranja Memorijalnog centra Srebrenica –  Potočari. Oratorij se od tada izvodi svake godine na Dan genocida nad srebreničkim Bošnjacima i u vrijeme ukopa posmrtnih ostataka identificiranih srebreničkih žrtava.

‘Gdje god se izvodio Srebrenički inferno, bilo u Srebrenici, Sarajevu, Ankari, Zagrebu, bilo pred Billom Clintonom, međunarodnim velikanima i veličinama ili našim ljudima, emocije su uvijek iste – tuga, beskrajna tuga. Počesto i suze, ganuće – uvijek’, prisjeća se Jusić.

Latićeva poema objavljena je prvi put 2001. godine u Sarajevu, a ovo je njezino prvo hrvatsko izdanje. Kako u pogovoru piše Luko Paljetak, ‘Srebrenički inferno’ jedinstveno je djelo i po tragičnom povodu koji ga je iznjedrio i po načinu na koji je napisano, usredotočeno na sudbinu Neznane Bošnjanke i nekolicinu drugih likova iza kojih stoje stvarne osobe. ‘Obezimenjene one imaju veću snagu, postaju likovi univerzalne ljudske vrijednosti i dostojanstva pogaženog krvavom rukom krvnika u najstrašnijem ratu ovoga našeg doba i stoljeća o kojem su Djeca cvijeća, u minulom, zanosno pjevala kao o dobu Aquariusa, sveopće ljubavi i mira…’

Džemaludin Latić u ‘Srebreničkom infernu’ stvorio je snažno, duboko dojmljivo djelo kojim je na najuzorniji način u službi istine i ljudskog dostojanstva odužio svoj dug, zaključno navodi Paljetak.

U biblioteci ‘Rukovet’ Školske knjige dosad je objavljen izbor iz pjesništva Ivana Goluba (‘Pohod milosti’) te zbirke recentnih pjesnika Petra Gudelja (‘Sve što si donio iz planine’), Luka Paljetka (‘Razlozi za nepovjerenje u sustav obrane od tuče’) i Tonka Maroevića (‘Redak mulja, redak pjene’).

Predstavljanje hrvatskog izdanja ‘Srebreničkog inferna’ održat će se u četvrtak, 9. srpnja u Sarajevu (ovalna dvorana Gradskog vijeća grada Sarajeva, u 18 sati) u okviru obilježavanja 20. godišnjice genocida u Srebrenici.

J. M.

Tagged: , , , , , , , , , , , , ,