Edukacija u povodu Svjetskog dana pčela

Svjetski dan pčela obilježava se u srijedu 20. svibnja kada će se u zagrebačkom Zoološkom vrtu (od 12 do 15 sati) održati edukativni program o važnosti pčela, čudesnih kukaca koji proizvode med.Glavnu će riječ, uz edukatore Vrta, imati pčelari iz Hrvatske udruge pčelara Pčelinjak i Pčelarskog dežurstva. Posjetiteljima će predstaviti apisarij te govoriti o pčelama medaricama, ali i solitarnim pčelama, divljem soju autohtonih pčela koje žive same i iznimno su važne za oprašivanje biljaka. U tome su čak, mnogo djelotvornije od pčela koje žive u rojevima.

Slikovnicu ‘Pčelice prijateljice’ predstavit će njezina autorica Dubravka Volenec. Riječ je o edukativnoj slikovnici koja djecu upoznaje s ponašanjem pčela i njihovim mjestom u ekološkom sustavu, a stvorena je kako bi ih poticala na zaštitu pčela.

Pčelarstvo može biti lijep hobi, ali i posao. Zato postoji Inkluzivna pčelarska škola koja osobe s invaliditetom poučava pčelarstvu. Na Svjetski dan pčela govorit će se i o Međunarodnom natjecanju mladih pčelara. Zbog pandemije novog koronavirusa natjecanje je odgođeno za iduću godinu, no djeca iz hrvatske ekipe marljivo se pripremaju za taj uzbudljiv događaj.

K. R.


Tagged: , , , , , , , , , ,