PIP: 30 godina najstarije hrvatske pčelarske tvrtke

Obilježavanje 30. godišnjice tvrtke PIP zaokružuje se završnom svečanom dodjelom donacija, zahvalnica i priznanja.Krajem listopada objavljen je natječaj za donacije za projekte koji potiču razvoj pčelarstva u Hrvatskoj kroz popularizaciju pčelarstva i pčelinjih proizvoda s fondom od 15.000 kuna. Natječajem se željelo potaknuti projekte biotehnološkog, obrazovnog i kulturološkog karaktera vezanog uz segment pčelarstva, pčela i pčelinjih proizvoda – inovacija u pčelarstvu, razvoj novih proizvoda na bazi pčelinjih proizvoda, obrazovanje mladih pčelara, promocija pčelinjih provoda – meda, matične mliječi, peludi, propolisa i pčelinjeg voska.

Prijaviti su se mogle fizičke osobe, udruge i pravne osobe registrirane u Hrvatskoj koje obavljaju kulturne, znanstvene, odgojno-obrazovne, zdravstvene, humanitarne, sportske, vjerske, ekološke i druge općekorisne djelatnosti u skladu s propisima. Ustanovljen je stručni žiri, svi članovi izvan tvrtke PIP, koji su činili: prof. dr. sc. Ivana Tlak Gajger – Veterinarski fakultet; prof. dr. sc. Dragan Bubalo – Agronomski fakultet; dr. sc. Dario Lasić, dipl. ing. – Nastavni zavod za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar; Vedran Lesjak, dipl. ing. agr. – časopis Hrvatska pčela i Zlatko Tomljanović, dr. vet. med. – Poljoprivredno savjetodavna služba

Pristiglo je 13 prijava koje je stručni žiri sastavljen od eminentnih stručnjaka iz područja pčelarstva ocijenio te je na temelju toga donesena odluka da donacije dobivaju četiri projekta: Upoznajte svijet pčela, Pčelarska udruga Sibinj, Slavonski Brod (7.500 kuna); Medne STEM radionice, Udruga AUM iz Slatine (2.500 kuna); Osnivanje školskog i zadrugarskog pčelinjaka, Poljoprivredna i veterinarska škola Osijek (2.500 kuna) i Medeni mjesec, III. Osnovna škola Čakovec – 2.500 kuna.

Tvrtka PIP je odlučila zahvaliti i šestorici pčelara koje su predložile stručne službe, a Uprava potvrdila, za dugogodišnje partnerstvo. Uručene su im Zahvalnice i vrijednosni čekovi u iznosu od 2.000 kuna za kupnju potrebnog repromaterijala u jednoj od maloprodaja tvrtke.

Posebno Priznanje i skulptura ‘Zahvala pčeli’ za doprinos razvoju pčelarstva dodijeljeno je Matiji Bučaru iz Petrinje, autoru nekoliko knjiga i stručnih članaka na temu pčelarstva.

PIP je pčelarska tvrtka čija djelatnost obuhvaća pčelarstvo i pčelinje proizvode, te područje apiterapije u segmentu dodataka prehrani i prirodne kozmetike. U provedbi radi se o razvoju i inovativnoj proizvodnji inovativnih proizvoda u inovativnim tehnološkim procesima.

Inovativni proizvodi se naglašeno ističu kroz liniju Farmakol temeljenoj na načelima farmakologije – farmakologija u apiterapiji – a proizvodi su mednopropolisni sirupi bez konzervansa, propolisne otopine sa i bez alkohola, matična mliječ te prirodna kozmetika.

Sjedište i proizvodnja tvrtke PIP je u Pisarovini gdje, uz liniju Farmakol, proizvode jedinstvene proizvode Energypip i Coffeemed, liniju Med hrvatskih pčelara, med s dodacima, medne likere…

30. obljetnica tvrtke PIP dio je 90. obiteljske obljetnice bavljenja pčelarstvom, 140. obljetnice organiziranog hrvatskog pčelarstva i 731 godinu običajnog prava, i za pčelarstvo, u hrvatskoj pravnoj povijesti, ‘Vinodolski zakonik’ iz 1288. godine.

‘Zahvaljujući znanju – vještinama – zalaganju, tom neopipljivom kapitalu, zaposlenika vjerujem u još dugo razdoblje u kojem će se primjenjivati PIP-ovi slogani: Sve za pčelarstvo, sve od pčela, između prehrane i farmaceutike. Medno!’, pozdravio je svoje goste osnivač i vlasnik PIP-a Ivan Bračić.

F. K. / Foto: Ratko Mavar


Tagged: , , , , , , , , ,