Vino i med: Anđelini znaju kako je u raju

Abeceda finih zalogaja, u projektu Vinskih srijeda nakon posla, ugostila je istarsku vinariju Anđelini iz okolice Pazina, koja ponosno njeguje stoljetnu tradiciju.Vinova loza i vino, stoljećima su dio kulture i života stanovnika središnje Istre, pa tako i Velanovog Brijega i obitelji Velan i Anđelini. Cijela je obitelj u vinu, živi sa svojim vinima kojima je životni vijek produljen odležavanjem, a uz vinarstvo, obiteljski je hobi i radost – pčelarstvo.

Degustacija Anđelini: šest vina i sljubljeni zalogaji
Pjenušac D’Angelo 2015. i grissini
Pazinska malvazija 2016 i cukerančići
Malvazija Filomena 2017 i miješani sir i zelene masline
Malvazija istarska 2015 i sir s tartufima
Domenico 2017 i svinjska kobasica s namazom od meda i tamne čokolade
Vino iznenađenja: Domenico 2015 (Decanter Gold 2018, 95 bodova)

Vinariju su predstavili bračni par Klaudija i Ranko Anđelini sa sinom Dominikom, studentom četvrte godine Agronomskog fakulteta u Zagrebu. Povijest obitelji Anđelini ispričao je Ranko, dipl. ing. agronomije, koji je ljubav prema vinogradarstvu i vinarstvu preuzeo od svoga djeda. Prisjetio se vremena kad je 1990-ih prestao raditi u Purisu i unajmio 14 hektara vinograda malvazije. Već tada je razmišljao koje sorte još zasaditi, pa je izbor pao na međunarodne (chardonnay, cabernet sauvignon, merlot, a kasnije i syrah).

Proučavajući položaje vinograda, visinu koja je na nekim pozicijama do 475 metara, pratili su što koja sorta daje na svom terroiru i tako se odlučili za nekoliko njih. Danas imaju osam etiketa s posebnim izražajem tla na kojemu grožđe raste. Malvazije se nude kao pjenušavo i mirno vino, a vinificiraju se u inox tankovima i bačvama 225 litara od akacije, svaka etiketa na svoj način i u točno određenim omjerima.

Pjenušac D’Angelo 2015 poslužen je kao piće dobrodošlice, proizveden je charmat (tankovskom) metodom, ali je još sačuvao karakteristike sorte i živost. Pazinska malvazija 2016 poslužena je s tradicionalnim kolačima – cukerančićima, koji su se nekad radili samo za blagdane, a nedavno je njihova izrada zaštićena kao nematerijalno kulturno dobro. U procesu izrade umaču se u Pazinsku malvaziju i zatim posipaju šećerom. Neuobičajena kombinacija slatkoga za početak degustacije utoliko je bila zanimljivija, jer spoj je bio jako dobar i većini se svidio. Naglasio je gorčinu malvazije, a nije potaknuo kiselinu, iako je na kolaču bilo vidljivog bijelog šećera. Ova Pazinska malvazija vinificira se samo u inoks tankovima, nasljednica je nekadašnje, vrlo popularne malvazije i zato joj i ime naglašava mjesto postanka. Grožđe dolazi iz vinograda na sivoj zemlji iz kojih je i nekada dolazilo grožđe za Pazinsku malvaziju. Malvazija Filomena 2017, macerira se dva dana, a nastaje spojem dijela vina iz inoksa i dijela koji zrije u barrique bačvicama od akacije, što naglašava cvjetnost u vinu. Dobro joj je odgovarao miješani sir. Uz Malvaziju istarsku 2015 (preteču Filomene, koja 2015. nije još nosila to ime) – zrelo, puno, kompleksno vino – poslužen je sir s tartufima. Ovo je vino osvojilo zlatnu medalju na Vinistri 2018.

Od crnih vina, za kraj degustacije, odabrana su dva Domenica. Premijeru je imao mladi Domenico 2017, nastao od tri sorte grožđe – cabernet sauvignon, merlot i syrah. Merlot i syrah su brani i vinificirani zajedno, a cabernet sauvignon 15-ak dana kasnije, također zasebno vinificiran. Potom vino ide u bačve od dva različita hrasta (francuski i slavonski) i nakon 12 mjeseci puni se u boce. Uz njega je servirana sjajna domaća svinjska kobasica obitelji Anđelini uz namaz od bagremova meda s tamnom čokoladom i maslinovim uljem. Izvrsna kombinacija! Za kraj, iz dekantera se točilo Decanterovim zlatom okrunjeno vino Domenico 2015, s ponosnih 95 bodova. Nakon visokog srebra na Vinistri, Anđelini su (u zadnji čas) odlučili poslati vino u London – i rezultat je bio vrhunski!

Vinogradi obitelji Anđelini nalaze se na području Velanovog Brijega (brdo i istoimeno selo) smještenom južno od Pazina na 470 metara nadmorske visine što ih čini najvišima u Istri. Južno i jugoistočno od Pazina pa sve do Gračišća, protežu se vinogradi na površini od 14 hektara, a nalaze se na različitom tlu, položajima i ekspozicijama, pa iz njih dolazi vrlo kvalitetno grožđe različitih svojstava što je izvrsna podloga za proizvodnju vrhunskih vina. Danas obitelj Anđelini obrađuje 65.000 čokota raznog sortimenta, a posebno malvazije, chardonnaya, merlota, cabernet sauvignona, syraha i muškata. Osim vina, obitelj proizvodi med i ostale pčelinje proizvode, najviše bagremov med, a u manjoj mjeri kesten i medun, ovisno o pašnim prilikama. U podrumu stoljetne kamene kuće nalazi se prostor za degustaciju kapaciteta 50 osoba. U tom starom podrumu započela je povijest proizvodnje vina u obitelji, a tu se i Ranko zaljubio u vino te provodio vlastite pokuse tijekom i nakon školovanja. Za neuobičajene degustacije vina, meda i domaćih kobasica Anđelini – treba se najaviti unaprijed.

M. V. / Foto: Julio Frangen


Tagged: , , , , , , , , , , , , ,