Istarska vina Ritoša u zagrebačkom Basementu

Abeceda finih zalogaja, projekt koji je pokrenula vinska zaljubljenica Marija Vukelić, doživio je mali jubilej svog potprojekta – 15. Vinsku srijedu nakon posla – koja se održava u zagrebačkom wine baru Basement. Ovom prigodom ugostili su istarsku vinariju Ritoša, koja se predstavila s najboljim vinima iz svoga podruma u Radmanima nedaleko Poreča.U obitelji Ritoša vino se oduvijek proizvodilo za vlastite potrebe, ali su tek od 2005. godine krenuli u komercijalizaciju, ako se tako može reći za vina s 3,5 hektara vinograda i oko 20.000 boca godišnje. Zahvaljujući blagoj zimi s dosta kiše i duga topla i suha ljeta, na osunčanom položaju okrenutom lagano prema zapadu, uz propuhivanje maestrala i burina, na njihovoj zemlji crvenici izvrsno uspijevaju cabernet sauvignon i muškat žuti te autohtone istarske sorte malvazija, teran i muškat ruža porečka.

Vinariju sa suvremenom opremom, vrhunskim bačvama i inox tankovima, pokrenuo je Vili Ritoša, ali posao sve više prepušta kćeri Ani, koja je diplomirala na Institutu za poljoprivredu i turizam u Poreču i u potpunosti je predana vinu, od vinograda do podruma te prezentacijama poput ove u Basementu.

A tu smo na degustaciji, uz prigodne zalogajčiće, imali priliku kušati ova Ritoša vina: svježa Malvazija istarska 2017, dozrela zlaćana Malvazija dorata 2015, vrlo pitki odnjegovani Teran 2015 i Cuvée 2013 (teran, merlot, cabernet sauvignon), poluslatki Muškat ruža porečki 2016 (30 g/l ostatka šećera) i na kraju vrhunsko (pre)slatko iznenađenje – desertno vino Dolce amato (sa čak 105 g/l šećera i 14% alkohola).

Osim što proizvode vino, obitelj Ritoša iznajmljuje sobe i apartmane (čime se bave Anine sestre), a od 1990-ih godina imaju i povlasticu za gospodarski ribolov na moru, čemu je najviše posvećen Vili Ritoša.

Mustafa Topčagić / Foto: Julio FrangenTagged: , , , , , , , , , , , , , , , ,