El Toro: Egzotika latinoameričke kuhinje

Nakon soft-openinga i 20 dana laganog uhodavanja, svoja vrata za sve goste otvorio je El Toro, koji se nalazi na mjestu nekadašnjeg Šubićevca pa onda i Baschiere, na raskrižju Šubićeve i ulice Fra Filipa Grabovca. Ovime jezagrebačka gastrotainment scena dobila još jednog iznimno važnog predstavnika koji cilja postati centar zabavnog i društvenog gastro života metropole.Na ekskluzivnom predstavljanju restorana i menija, chef Mario Mihelj i suvlasnik Jan Jerič predstavili su koncept restorana i bara koji objedinjuje mjesto na kojem se po prvi puta mogu okusiti specijaliteti latino kuhinje, uživati u širokoj ponudi pića, a na kraju svega i dobro zabaviti jer El Toro prati svjetski trend da nakon večere restoran postaje i mjesto za noćni izlazak.

Chef Mihelj predstavio je jela koja se temelje na namirnicama karakterističnim za Argentinu, Peru, Čile i Urugvaj, poput batata, crnog graha i crne divlje riže u obradi na način njihovih kuhinja.

S obzirom na latinski gastro koncept, predjela se baziraju na zanimljivom i pristupačnom sharing konceptu gdje svi za stolom probaju sve. Iz kreativnog jelovnika El Tora valja izdvojiti Tacos od bikova repa, Ceviche od kozica i jakobovih kapica, Tiradito od lososa sa aji Amarillo paprikom, Riblju mutnu juhu s limetom i limunskom travom i Pečene plantane, a tu su i razne vrste Flatbreadova, Tacosi s hrskavim kozicama i spicy piletinom, Hrskave okruglice, El Toro beef tartare, Zapečeni file brancina u kukuruznom listu, Marinirani janjeći file, Beefsteak te odležani Rib eye steak.

Chef Mario Mihelj

‘Razmišljao sam kako Zagrepčanima ponuditi nešto novo i drugačije. Zapravo se s nekim namirnicama u ovim jelima susrećemo svaki dan i koristimo ih u hrvatskim kuhinjama, a neke smo teško nabavili, egzotične su za naše podneblje i tu je zapravo bio izazov sve to spojiti, a da odgovara okusima naše publike. Zahvalio bi se mom timu – Aleksandru Kajtaziju i Saši Pribičeviću – jer su, zajedno sa mnom, prihvatili ovaj projekt. Iako smo znali da na našem tržištu takav restoran još ne postoji, krenuli smo u istraživanje po svim aspektima kako bi zajednički došli do ovakvog rezultata. Vodili smo računa da zadovoljimo zagrebačke goste, odnosno da se na meniju nađe za svakoga ponešto. Tako da u ponudi imamo gluten free, bezlaktozna i vegetarijanska jela. Naravno, riba i meso neizbježne su namirnice latino kuhinje i veliki su dio naše karte, a vodili smo računa da kroz stil kuhanja zadovoljimo svakog gosta’, rekao je chef Mihelj.

Jan Jerič, suvlasnik El Tora, uz Ivana Kršića i Josipa Šelendića, objasnio je kako su shvatili da, unatoč činjenici da su latinoamerički restorani globalno jako popularni, ovakva gastronomska ponuda nedostaje Zagrebu. ‘Najvažnije nam je da se gosti kod nas osjećaju ugodno, da se vraćaju, da ne žele otići, da im El Toro postane sinonim za ugodna večernja druženja, odličnu hranu, vikend izlaske, poslovne ručkove i savršenu atmosferu. S obzirom na to da je El Toro prvenstveno restoran, gastro dio nam je jako važan, ponosni smo na početni meni koji je naš chef osmislio i možemo reći da je to samo početak jer n,am je u planu jelovnik sezonski razvijati i mijenjati.’

El Toro je i premium bar, pa u svojoj ponudi imaju i odabrana pića – petnaestak vrsta ginova, rumova, ali i koktela karakterističnih za područje Latinske Amerike. U sklopu bara, u za to posebno uređenom i odvojenom prostoru, gosti mogu uživati i u kubanskim cigarama, i to u brendovima Cohiba i Montecristo. Oni nešto klasičniji, čiji je izbor većinom vrhunsko vino, neće se razočarati, jer je bogata vinska karta slagana uz pomoć najboljih stručnjaka, a osim domaćih, sadrži odabrane etikete Latinske Amerike i Italije.

Osim nesvakidašnjih gastro uzbuđenja, El Toro će vikendom i srijedom nuditi DJ gostovanja, ali i dnevni koncept posebnih menija za ručak s kojim uskoro kreću i s kojim će sigurno razbuditi dio grada u kojem se nalaze.

P. R. / Foto: Tomislav Brđanović


Prvi rođendan restorana Rodizio do Brasil
Tagged: , , , , , , , , , , , , ,