En primeur 2018: 7 mističnih i 50 ‘običnih’ malvazija

Unatoč zahtjevnoj vinogradarskoj godini Istra je opet dala velike malvazije – zaključak je zanimljive radionice održane u zagrebačkom hotelu Esplanade u okviru 7. En primeura u organizaciji Vinistre i Udruženja vinarstva HGK.

‘Malvazije berbe 2017. tipične su sortne boje. Svjetlo žuta dominira, a ovisno o podneblju i tehnologiji prisutne su i zelenkaste nijanse. Vina su izražene aromatike i naglašenih sortnih karakteristika s dominantnim voćnim mirisima breskve, jabuke, agruma i tropskog voća, potom akacije, bazge i bijelog cvijeća. Ugodno su svježa, mineralna i skladna, ujednačenih mirisno-okusnih karakteristika’, zaključio je dr. sc. Mario Staver s Poljoprivrednog odjela Poreč, Veleučilišta u Rijeci na radionici ‘Malvazija kroz različite terroire Istre’.

Na slijepom kušanju, bez otkrivanja imena vinar(ij)a, predstavljeno je sedam zanimljivih malvazija iz pet različitih dijelova Istre. Vrhunski poznavatelji i zahtjevnija nepca osjetit će sve nijanse, pa će ovisno o boji, mirisu i okusu precizirati o kojem je dijelu poluotoka riječ – južnoj, zapadnoj, sjeverno-sjeverozapadnoj, centralnoj ili istočnoj Istri.

Slijepo kušanje sedam istarskih malvazija

‘Tijekom vegetacije istarski vinogradari i vinari suočili su se s izrazito visokim temperaturama i sušnim razdobljem s vrlo malo kišnih dana. S druge strane, vrijeme dozrijevanja obilježeno je padom temperature i dugim kišnim razdobljem. Tako visoke ljetne temperature ubrzale su dozrijevanje grožđa pa je veći dio malvazija sazrio i ubran je prije kišnog razdoblja i pada temperature u rujnu. Malvazije koje su kasnije brane, zbog stagnacije rasta šećera pridonijele su umjerenom i ujednačenom sadržaju alkohola u vinu‘, istaknuo je profesor Staver.

A da Zagreb voli malvaziju potvrđuje više od 700 posjetitelja koji su uživali u ovim vrsnim vinima berbe 2017. En primeur je ove godine okupio čak 57 proizvođača najpoznatije istarske sorte. Uz njih su nastupili proizvođači istarskih sireva Latus i Špin te maslinovog ulja OL Istria, a Istrijanima se ove godine pridružilo nekoliko proizvođača žlahtine i dvadesetak proizvođača autohtonih sorti Bregovite Hrvatske.

‘Ovo je prigoda da naši kupci i potrošači na jednom mjestu upoznaju vina aktualne berbe, a berba 2017. dala je vina iznimnog potencijala, harmonična, pitka i svježa, koja će se ubrzo naći i na tržištu’, kazao je Nikola Benvenuti, predsjednik Vinistre, Udruge vinara i vinogradara Istre, koja je uz Udruženje vinarstva Hrvatske gospodarske komore organizator En primeura.

‘HGK će i dalje kroz ovakve manifestacije promovirati vina iz Hrvatske, a putem vinske omotnice bodrit ćemo naše vinare po cijelom svijetu. Ove godine imamo predstavljanja naših vina u SAD, Švicarskoj, Srbiji, Bosni i Hercegovini, a u planu nam je i Kanada. Naša vina su iznimne kvalitete i svugdje su dobro primljena’, istaknuo je Ivan Škorić, potpredsjednik HGK za poljoprivredu, šumarstvo i ribarstvo.

Nikola Benvenuti i Milan Bandić

Vinare je došao pozdraviti i Milan Bandić, gradonačelnik Zagreba i tom je prigodom otkrio kako i sam proizvodi vino. ‘Nikola Benvenuti me u desetak minuta proveo čitavom Istrom. Vrhunski ljudi i prekrasna vina. Hvala još jednom našim Istrijanima što su došli u Zagreb. Benvenuti a Zagabria!’, kazao je Bandić.

En primeur 2018. je pokazao da Istra opet ima velike malvazije te će i ove godine biti nezaobilazna eno-gastro destinacija za istinske ljubitelje i znalce vina.

L. P. / Foto: Rene Karaman


Tagged: , , , , , , , , , , ,