Erdutska vina, privatna gimnazija i desert uz ledeni traminac

Francuska, Španjolska, Brazil, Argentina… sve nogometne velesile vodeće su i u proizvodnji vina. Hrvatska je postala nogometna velesila, a Erdutski vinogradi, najveći hrvatski vinogradar, vlastitim će razvojem usmjeriti Hrvatsku prema društvu vinskih velesila – slikovito je objasnio Josip Pavić, predsjednik Nadzornog odbora Erdutskih vinograda poslovnu orijentaciju njegove tvrtke na Vinskim razgovorima s Tomislavom Stiplošekom.S 513 hektara pod vinovom lozom na poluotoku okruženim Dunavom, koji stvara posebnu mikroklimu za uzgoj grožđa, Erdutski vinogradi među najvećim su proizvođačima vina u Hrvatskoj, koji želi potaknuti razvoj vinarstva kao strateške gospodarske grane.

Svoje planove i ambicije temelje na pomno odnjegovanim favoritima kao što su pitka Graševina i skupocjeni zlaćani desertni Traminac iz ledene berbe, koje su u zagrebačkom Procaffeu predstavili mladi kadrovi Hrvoje Pavić i Melita Rumbak. Hrvoje Pavić je povjesničar, a zadužen je za poslove voditelja marketinga i povezuje razvojne planove u budućnosti s povijesnim naslijeđem vinograda u čijem je grbu upisana godina 1730. Enologinja Melita Rumbak odrasla je u vinogradima i razvija najkvalitetnija erdutska vina kao što je to činila i njezina majka, također enologinja u Erdutskim vinogradima.

Vinski razgovori ovaj put predstavili su još nekoliko kreativnih projekata koje vode mlade snage. Ivana Berišić, kao glavna urednica portala Poduzetna.com donijela je duhovite ukrasne magnete u obliku slastica. Književnica Lea Brezar (poznata po hitu ‘Superjunakinje’ i projektu poezije na tramvajskim stajalištima ‘Oda poeziji’) predstavila je svoj novi roman ‘Ogledala’ koji je, kao i njezini raniji romani, usmjeren na poticanje empatije i emocionalne inteligencije. Lea Brezar najavila je i otvaranje prve privatne jezične gimnazije, koja radi po waldorfskoj metodologiji

koja će razvijati potencijale svakog učenika učenjem na temelju iskustva, uz mentorstvo i pedagoški raspored sati. Gimnazija Epoha u Podsusedu bit će otvorena sljedeći tjedan, ima sve potrebne dozvole za rad i prve učenike upisuje u školsku godinu 2020./21.

Degustirano je čak osam vina: Pinot crni – blanc de noirs, Graševina, Chardonnay, Pinot sivi, Rosé, Cabernet franc, Merlot i Traminac iz ledene berbe 2012. Uz ovo posljednje fascinantno desertno vino, mladi slastičar Božidar Akrap kreirao je crumble s bademima aromatiziran muškatnim oraščićem uz cheesecake kremu aromatiziranu ružmarinom i na vrhu fluid gelom od višnje.

Sandra Pocrnić Mlakar / Foto: Rene Karaman


Tagged: , , , , , , , , , , , , , , ,