EU fondovi: Međimurje kao primjer dobre turističke prakse

Ministarstvo turizma i sporta, projektni partner i koordinator tematskog stupa 4 Održivi turizam, u suradnji s FIJET Croatia, Hrvatska udruga turističkih novinara i pisaca u turizmu, na Svjetski dan turizma predstavili su u Čakovcu projekt EUSAIR – Jadransko-Jonska strategija.Projekt obuhvaća devet zemalja, a pridonosi zajedničkom poboljšanju kvalitete, raznolikosti ponude i cjelogodišnjem turizmu. Naglasak je i na održivom turizmu i kulturnim rutama. Kao domaćin izabran je Čakovec, jer je Međimurje primjer dobre turističke prakse za cijelu EUSAIR Jadransko-jonsku regiju.

Međimurje je destinacija koja svoju malu površinu pretvara u prednost i pozicionira se kao boutique odredište inovativnih turističkih proizvoda održivog turizma. Jedina je destinacija u Hrvatskoj koja je tri puta dobila nagradu Europske komisije za europsko odredište izvrsnosti EDEN: 2007., 2015. i 2019. godine. Druga je destinacija u Hrvatskoj koja je uvela ETIS / European Tourism Indicators System for sustainable destination management/, a sljedeće će godine objaviti analizu kolike su stvarne zarade od turizma, upravo temeljem tih podataka koje sustavno prikuplja.

Hotel Terme Sv. Martin na Muri prvi je hrvatski hotel kojem je u srpnju uručen certifikat EU Ecolabel, nakon što je prošao zahtjevan proces certificiranja – samo su neki od istaknutih primjera usmjerenosti na održivi razvoj i održivi turizam međimurske destinacije. Međimurje izuzetno uspješno već godinama koristi sredstva EU fondova za razvoj javne turističke infrastrukture i zajedničke projekte europske teritorijalne suradnje s Mađarskom i Slovenijom.Sve to bili su razlozi zbog kojih je organiziran i studijski posjet Međimurju kao primjeru destinacije dobre prakse iz područja održivog turizma. Direktor TZ Međimurske županije Rudi Grula poveo je novinare u razgledavanje Centra za posjetitelje Ekomuzej Međimurje malo, sufinanciranog sredstvima INTERRREG Mađarska-Hrvatska i Muzeja nematerijalne baštine Riznica Međimurja sufinanciranog iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova OP Konkurentnost i kohezija. Studijski posjet uključivao je i razgled ruralne kuće za odmor Pozojova hiža Okrugli vrh kao primjer dobre prakse privatnog sektora. U razvoj destinacije na najbolji mogući način uključeni su svi dionici destinacije i pridonose razvoju turizma za uključivi rast, što je bila i tema ovogodišnjeg Svjetskog dana turizma.

U događanju su sudjelovali i predstavnici Ministarstva vanjskih i europskih poslova, Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije. Europska teritorijalna suradnja financira se iz europskih fondova, a ostvaruje kroz prekogranične, transnacionalne i međuregionalne programe, makroregionalne strategije i strateške projekte.

Makroregionalni koncept smatra se važnom inovacijom u teritorijalnoj suradnji i koheziji. Od 2009. godine, kada je nastao, stvorene su do danas ukupno četiri makroregionalne strategije. Hrvatska sudjeluje u dvije – Jadransko-jonskoj i Dunavskoj. Prezentacija EUSAIR Europske jadransko-jonske makroregionalne strategije turističkim novinarima i piscima u turizmu, članovima FIJET Croatia, obuhvatila je njezine ciljeve, prioritete, dosadašnja postignuća i planove za buduće programsko i financijsko razdoblje.Velik broj zahtjevnih turističkih projekta realiziran je zahvaljujući financijskim sredstvima kojima se podupire europska teritorijalna suradnja, istaknuto je na konferenciji. Tako, primjerice, u Jadransko-jonskom transnacionalnom programu teritorijalne suradnje ADRION u razdoblju 2014.-2020. u 57 ugovorenih projekata sudjeluje 87 hrvatskih projektnih partnera za koje je ugovoreno ukupno 102 milijuna kuna iz Europskog fonda za regionalni razvoj, dok u Transnacionalnom programu teritorijalne suradnje Dunav na 98 ugovorenih projekata sudjeluje 139 hrvatskih projektnih partnera za koje je ugovoreno ukupno 129 milijuna kuna iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Projekt EUSAIR Facility Point usmjeren na primjenu Jadransko-jonske strategije u razdoblju 2016.-2022., financiran je iz ADRION programa u ukupnom iznosu od 11.501.170 eura, od čega je hrvatskom partneru na projektu Ministarstvu turizma i sporta za primjenu njegovih projektnih aktivnosti dodijeljeno 1.462.050 eura. U Ministarstvu turizma i sporta intenzivno se radi na pripremi EUSAIR strateških projekata iz područja održivog turizma za financiranje u novom 2021.-2027. financijskom razdoblju, a od ukupno sedam usvojenih projektnih ideja, tri su potpuno razvijene u projekte i spremne za natječaje, raspis kojih se uskoro očekuje, dok se na razvoju preostale četiri još radi.

FIJET Croatia dio je međunarodnog udruženja turističkih novinara i pisaca FIJET, najstarijeg i najvećeg profesionalnog udruženja turističkih novinara i pisaca u turizmu osnovanog 1954. godine u Parizu, a novinarka Tina Eterović Čubrilo potpredsjednica je tog svjetskog udruženja. Suradnja Ministarstva turizma i sporta i FIJET Croatia nastala je 2002. godine zajedničkom inicijativom za pokretanjem obilježavanja Svjetskog dana turizma.

T. R. / Foto: Andrija Rudić


Tagged: , , , , , , , ,