Vino uz žlicu: Međimurje malo i tanjuri veliki

Dvanaesto izdanje eno gastro projekta ‘Vino uz žlicu’ održano je u prekrasnom ambijentu restorana hotela Castellum u Čakovcu što su, uobičajeno, podržali mediji, ali i Rudi Grula, predsjednik Turističke zajednice Međimurske županije.
Tradicionalna jela Međimurja u pet sljedova, pripremljena na moderan način, predstavio je chef Damir Medved, a pratilo ih je pet vina Podruma Štrigova (Pinot bijeli, Rajnski rizling, Chardonnay, Muškat Ottonel i Muškat žuti) od kojih su neka nedavno nagrađena u Londonu, na International Wine Challengeu (IWC), najstrožem ocjenjivanju od strane struke.

Zalogaji od mesa iz tiblice i Namaz od buče i čvaraka bili su dobrodošlica uzvanicama iz medijskog svijeta, koje su se u Međimurju okupile u sklopu trodnevnog ‘ženskog izleta’ Women’s day by modniALMAnah. Nikola Vrbanić, enolog Podruma Štrigova, uz te zalogajčiće na prste i žlicu, uspješno je predložio Pinot bijeli 2020 od istoimene pomalo zapostavljene sorte, koja daje jako dobre rezultate u međimurskom kraju.

Rajnski rizling 2020 i Juha od buče s tostiranim košticama i bučinim uljem

‘Kralj vina’ Rajnski rizling, također iz lanjske berbe, dovoljno je bio lagan i lepršav da se fino sjedinio s Krem juhom od buče s tostiranim košticama i bučinim uljem. Ovaj je kraj poznat po kvalitetnim bučama i bučinu ulju, a ova naizgled jednostavna juha, samo je jedno od jela koja pobuđuju maštovitost u kreaciji i vrhunsku izvedbu.

Chardonnay 2020 i Trganci s komadima bifteka

Za toplo predjelo, chef Damir Medved odabrao je Trgance s komadima bifteka, koji su se izvrsno dopunili s razigranim Chardonnayem 2020. Ova je kombinacija jela i vina proglašena najboljom te večeri u kojoj se ‘Međimurje malo’ iz čuvene pjesme, predstavilo bogatim i raskošnim tanjurima s nezaboravnim delicijama.

U pauzi su neki zapalili cigaretu ili se osvježili Römerquelle vodom kako bi lakše izdržali preostala dva slijeda. Kratko zatišje čaša i žlica iskoristio je Karlo Kramar, komercijalni direktor Podruma Štrigova, kako bi prisutne upoznao s posebnostima ovog najvećeg proizvođača vina u Međimurskoj županiji.

Karlo Kramar, komercijalni direktor i Nikola Vrbanić, enolog Podruma Štrigova

Podrum Štrigova, koji datira od 1963. godine, najstarija je vinarija u ovom kraju, a godišnje proizvede 1,7 milijuna litara. Na 85 hektara vinograda uzgajaju devet sorti vina, od kojih su najzastupljenije graševina, sauvignon, rajnski rizling i traminac, a dosad su na raznim natjecanjima osvojili 114 nagrada. Od nedavno su u vlasništvu Trgovačkog poduzeća Varaždin, a osim kušaone u Štrigovi, imaju dvije vinoteke u Varaždinu te po jednu u Čakovcu i Bjelovaru. Manje je poznat podatak da je njihova arhiva, s 30.000 boca, treća po veličini u Hrvatskoj, odmah nakon Kutjeva i Iloka. Najstarija butelja im je iz 1991. godine…

Muškat Ottonel 2019 i Pureći svitak s mlincima u panadi na pjenici od celera i batata

Mali sat povijesti Podruma Štrigova prekinulo je glavno jelo – Pureći svitak s mlincima u panadi na pjenici od celera i batata. Dosjetljivi chef Medved znao je da purica ne može bez mlinaca, ali ih nije poslužio na klasičan način, nego praktično zamotane u svitak. Celer se već odavno primjenjuje u lokalnoj kuhinji, ali na ovaj način dao je još više od sebe uz batat, ukusnu i zdravu biljku koja opasno konkurira čuvenom međimurskom krumpiru.

Klasik za kraj: Muškat žuti 2020 i Međimurska gibanica

Ovo nadasve zanimljivo jelo pratio je neobičan izbor vina. Diskretno aromatični, polusuhi Muškat Ottonel 2019, inače vrlo rijedak u hrvatskom vinarstvu, obično bi se pio uz laganije salate i deserte. No, svojom puninom i niskim alkoholom (10%) sasvim se dobro uklopio uz ovu deliciju Castellumove kuhinje.

Damir Medved, chef restorana hotela Castellum u Čakovcu

Oni koji više vole ‘klasični’ Muškat žuti, poput ovog iz berbe 2020, došli su na svoje uz Međimursku gibanicu bez koje je nezamisliv svaki ozbiljniji gastronomski finiš na sjeverozapadu Hrvatske. S njom je na kraju, uz ovacije prisutnih, rado pozirao glavni i odgovorni ove nezaboravne večere, chef Damir Medved.

FAMA / Foto: Nikola Zoko, Video: Antonija Hohnjec


Tagged: , , , , , , , , , , , , ,