Eurokaz: Pjesma cvrčka s glumačkim seniorima

Predstava ‘Pjesma cvrčka’ u produkciji Eurokaza, u nedjelju 10. veljače (20 sati) doživjet će premijeru, a na scenu zagrebačkog KUC-a Travno će se, uz profesionalne glumce, popeti i deseteročlana ‘ekipa’ seniora koji su stariji od 54 godine.U sklopu projekta ‘Scenska kreativnost u starijoj dobi’ uključeni su u cijeli izvedbeni proces od samog početka nakon što su prošli audiciju te im je ovo veliko ‘vatreno krštenje’ pred publikom.

Predstava je slobodna dramatizacija Krležine novele ‘Cvrčak pod vodopadom’, prošarana nizom proznih i lirskih fragmenata njegova opusa, a bavi se gustom, ustajalom, zatupljujućom atmosferom, ne samo hrvatske provincije nakon Prvog svjetskog rata. Od nje ustreptali, hipersenzibilni pojedinac bježi ususret ne tako dalekim intenzitetima bojišta i rovova, pokazujući duboku čežnju za njihovim moralnim i emotivnim katarzama koje su završile funebralnim ishodima, ostavljajući poruku da nije sve izgubljeno, već duboki trag poezije bridi u svima nama i plaši nas grmljavinom svojih nedohvatljivih zatomljenosti.

Režija je povjerena Ivi Srnec, dramaturgiju potpisuje Beatrica Kurbel, koreografkinja je Irena Mikec, scenograf Tihomir Milovac, kostime je osmislila Mina Petra Petričec, a glazbu Nikola Kodjabasia i Antun Toni Blažinović.
 
Predstava je dio projekta ‘Scenska kreativnost u starijoj dobi’, koji je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda u sklopu operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali. Cilj projekta je unaprjeđenje vještina osoba starijih od 54 godine kroz participativne umjetničke aktivnosti.

Ansambl predstave čini kvartet profesionalnih glumaca, te rotirajući Kor od desetero pripadnika dobne, ciljne skupine u šest hrvatskih gradova – Zagreb, Petrinja, Sisak, Slavonski Brod, Gospić i Pregrada. Završna ‘megaizvedba’ okupit će u lipnju u Zagrebu sve članove kora iz svih gradova.
 
Zagrebačku ‘ekipu’, uz ‘prave’ glumce Miru Bosanac, Igora Baksu, Svena Jakira i Sinišu Miletić, upotpunjuju zagrebački ‘seniori’: Ljiljana Aleksić Ćuk, Mirica Crnolatac, Edita Ćurak Arseta, Vera Filipović, Renata Kekić, Eduard Pešun, Ivka Senčar, Lidija Vrban, Dijana Banek i Jadranka Gračanin Putnik.
 
‘Konačan rezultat ovog projekta je predstava visokih estetskih i umjetničkih kriterija, izvedbeni model koji se lako može ponoviti u bilo kojoj drugoj sredini, u kojoj nema kulturnih centara i u čijim je lokalnim zajednicama zanimanje za kazalište potisnuto u drugi plan ili pak, još lakše, u sredinama u kojima postoje amaterska kazališta, te je interes za scensku kulturu veći’, poručuju iz Eurokaza.

I. C.


Tagged: , , , , , , , , , , , , , ,