Sandra Banić Naumovski: Rekordna 10. Noć kazališta

Glavna organizatorica i voditeljica projekta Noći kazališta je Sandra Banić Naumovski, voditeljica Dječjeg kazališta Dubrava u Zagrebu, koje djeluje u sklopu tamošnjeg Narodnog sveučilišta. Projekt je pokrenut prije 11 godina (prva je bila nulta) da bi se do 17. studenoga, kada se održava jubilarna 10. Noć kazališta mogli pohvaliti s 12,5% više sudionika nego lani.* Brojke i slova 10. Noći kazališta su vrlo obećavajuće?
– Noć kazališta ove godine ima dosad najviše, čak 54 sudionika, kazališta iz većih i manjih mjesta i gradova, a posebno me veseli što su nam se još pridružili Breznički Hum, Novska, Korčula, Poreč, Pribislavec, Pakrac i Vodice. Bit će izvedeno više od 120 predstava i uz to još puno pratećih programa, koncerata, radionica i slično.

* Kakve su cijene ulaznica i možete li kao organizatori utjecati da budu što niže ili besplatne?
– Sva kazališta uključena u projekt trude se ponuditi besplatne ulaznice ili im smanjiti cijene, pa su rijetko skuplje od 10 ili 20 kuna. Nažalost, ne mogu svi dati besplatne predstave, jer neki ugošćuju predstave iz drugih gradova i moraju izdvojiti barem minimalna sredstva kako bi pokrili troškove.

* Koji je glavni cilj ovog projekta?
– Glavni cilj je popularizacija kazališne djelatnosti i razvoj publike što znači da je to noć kada se kazalište približava gledateljima. Oni imaju prigodu upoznati glumce, porazgovarati s njima, pogledati probe predstava i vidjeti kako nastaju, razgledati ostale prostore kazališta… Mnoga kazališta ovom prilikom pokazuju svoju društvenu uključivost, pa organiziraju za svoje sugrađane i razne humanitarne akcije.

* Možete li izdvojiti neku posebnu predstavu iz programa?
– To bi bilo teško i nezahvalno. Pozvala bih građane da otvore našu web stranicu te sami odaberu što bi gledali. Vjerujem da su se sva kazališta potrudila ponuditi dobar program i dati najbolje od sebe.

* Kolikom odazivu publike se nadate?
– Prošle godine imali smo više od 40.000 gledatelja u cijeloj Hrvatskoj, a sada se nadamo i malo većoj brojci s obzirom i na veći broj sudionika.

Veliko zanimanje medija za Noć kazališta

* Kako to da je tako velika manifestacija nastala u tako maloj instituciji kakvo je Narodno sveučilište Dubrava?
– Ne mora nužno značiti da sve velike ideje moraju nastati na velikim mjestima. Igrom slučajnosti ili ne, Narodno sveučilište Dubrava na vrijeme se počelo priključivati europskim projektima koji su otvorili međunarodnu kazališnu suradnju. Ideja Noći kazališta nastala je na jednom takvom susretu, na kojem je francuska kazalištarka Eleonora Rossi prezentirala tu ideju sa željom da bi je trebalo ostvariti na teritoriju cijele Europe. Naše Dječje kazalište Dubrava, iako jako malo, uspjelo je pokrenuti projekt unatoč kadrovskim i financijskim poteškoćama. Pokazalo se da mali pogon ipak ne priječi realizaciju.

* Ovaj projekt uključuje i neke potprojekte. Koji je najznačajniji od njih?
– To je svakako projekt nazvan Kazalište za mene, koji se financira iz europskih socijalnih fondova. Ciljevi su mu isti kao i Noći kazališta, ali je namijenjen osobama starijim od 54 godine, koje su u ovom slučaju puno uključenije u kazališnu djelatnost. Projekt traje osam mjeseci i na njemu radimo s manjim skupinama kroz različite radionice. To uključuje razgovor s redateljima, dramaturzima i glumcima, preko čega građanima približavamo kazališnu umjetnost. Ono što smo uspjeli kod nas u kazalištu, nadam se da ćemo uspjeti proširiti i diljem zemlje. Omogućili smo praćenje predstava i osobama s invaliditetom. Imamo titlove ili prijevod na znakovni jezik za nagluhe te deskripciju za slijepe osobe. To je nešto što su, po mom mišljenju, kazališta dužna imati kao što je i pristup dvoranama osobama u invalidskim kolicima.

* Otkud dobna granica od 54 godine?
– Tu granicu nismo postavili mi, ali to su neke donje rubne godine kada ljudima slabi koncentracija, vid i sluh, a o tome se ne vodi računa koliko bi trebalo. Vodimo računa i o tome da umirovljenici imaju mala primanja, tako da su sve predstave i radionice unutar tog projekta besplatne.

* Koliko ste zadovoljni potporom državnih, županijskih i gradskih institucija te odazivom sponzora u Noći kazališta?
– Zadovoljni smo dobivenim potporama, ali za ovako opsežne projekte uvijek nedostaje sredstava što nastojimo nadoknaditi vlastitim radom. Često se to i ne spominje, ali vjerujem da na lokalnoj razini, predstave i prateći programi imaju potporu tamošnjih vlasti, a ako ne, lijepo bih ih zamolila da to ubuduće čine.

Razgovarao: Mustafa Topčagić


Tagged: , , , , , , , , , , , ,