Europea: Prvi gost Miloš Urban

Prvi gost u sklopu projekta Europea bit će češki književnik Miloš Urban, koji će se predstaviti u zagrebačkom cafeu U Dvorištu (četvrtak 26. rujna  u 19 sati).

Miloš UrbanU povodu Urbanova romana ‘Lord  Mord: Triler o Pragu’ na tribini će se razgovarati o mračnoj atmosferi Praga u 19. stoljeću i o njegovim literarnim i urbanim tajnama: noćnom boemskom životu, pokvarenim političarima, tajnoj policiji i neizbježnom raspadu Austro-Ugarske.

Predstavljači su, uz autora knjige, prevoditeljica Renata Kuchar, književna kritičarka Jadranka Pintarić i književnik Tahir Mujičić, a moderator je Nenad Rizvanović

Miloš Urban svojim je višestruko nagrađivanim i na razne jezike prevođenim  opusom (romani ‘Posljednja točka na rukopisu’, ‘Sedam crkava’, ‘Zloduh’, ‘Sjena katedrale’, ‘Santinijev jezik’, ‘Lord Mord’) zaslužio status predvodnika ‘novog vala’ češke književnosti te miljenika kritike i publike koja ga je nazvala ‘crnim vitezom’ češke književnosti.

Miloš Urban - Lord MordOvaj ‘egzistencijalistički triler protkan bulgakovljevskim elementima  fantastike i groteske’ priča je o Pragu s kraja 19. stoljeća – u vrijeme kad je Češka dio Austro-Ugarskog carstva, a njezin glavni grad poprište socijalnih i političkih

nemira predvođenih češkim patriotima koji sve otvorenije izražavaju težnju ka neovisnosti. Austrijske vlasti na ulične demonstracije reagiraju uvođenjem policijskog sata i infiltriranjem tajne policije u redove čeških domoljuba. Uz to, centar Praga trebao bi biti podvrgnut temeljitom preuređenju, što bi kao posljedicu imalo rušenje popularnog židovskog kvarta s njegovim boemskim noćnim životom i opuštenom hedonističkom atmosferom koju narušava serija ubojstava.

Ljevak

Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , ,