Europska filmska nagrada za glumca Zlatka Burića

Zlatko Burić osvojio je nagradu za najboljeg europskog glumca Europske filmske akademije, za ulogu ruskog tajkuna Dimitrija u satiri švedskog redatelja Rubena Östlunda, ‘Trokut tuge’.Film je na svečanoj dodjeli Europskih filmskih nagrada osvojio ukupno četiri statue, uključujući i onu za najbolji europski film godine. Burić prvi je hrvatski glumac koji je osvojio ‘europskog Oscara’.

‘Wow, hvala vam puno, ne znam što da kažem, srce mi tuče. Stvarno sam sretan. Davao sam sve od sebe godinama, lijepo je dobiti ovu nagradu sada. Zahvalan sam na prekrasnoj ekipi filma Trokut tuge, oni su me toliko osnažili da sam došao do ovoga. Kada razmislim o tome, gluma izaziva puno osjećaja i gura te naprijed, to je utrka na duge staze. Moram zahvaliti svim svojim prijateljima s kojima sam glumio u kazalištima u Jugoslaviji i radio s njima filmove. Zaista vjerujem u kolektivni rad. I zahvaljujem svojoj obitelji, svojoj divnoj ženi i djeci koji se nisu ljutili kada bih dugo izbivao’, rekao je Zlatko Burić na pozornici dvorane Harpa u Reykjaviku, gdje se održala svečana 35. dodjela Europskih filmskih nagrada.

Hrvatski je glumac osvojio nagradu za ulogu ruskog tajkuna u satiri švedskog redatelja Rubena Östlunda, ‘Trokut tuge’. Film je iste večeri nagrađen još tri puta: za najbolji europski film, za najbolju režiju (Ruben Östlund) i najbolji scenarij (Ruben Östlund).

Uz Zlatka Burića, za najboljeg europskog glumca nominirani su bili i Paul Mescal (Poslije sunca), Eden Dambrine (Blizu), Pierfrancesco Favino (Nostalgija) i Elliott Crosset Hove (Godland).

‘Trokutu tuge’ konkurenti u kategoriji za najbolji europski film godine bili su ‘Alcarràs’ Carle Simón, ‘Blizu’ Lukasa Dhonta, ‘Korzet’ Marie Kreutzer i ‘Sveti pauk’ Ali Abbasi.

Film je svjetsku premijeru imao na ovogodišnjem festivalu u Cannesu, na kojem se ovjenčao glavnom nagradom – Zlatnom palmom. Film se trenutno prikazuje i u hrvatskim kinima, u distribuciji Zagreb Film Festivala. 

Burić je prvi Hrvat u povijesti Europskih filmskih nagrada nagrađen u kategoriji najboljeg glumca te drugi nominiran za tu nagradu. Prije njega, to je bio i Goran Bogdan 2020. godine, za ulogu u manjinskoj koprodukciji ‘Otac’ redatelja Srdana Golubovića (hrvatski producent Propeler Film). Prije njih, led je probila Zrinka Cvitešić koja je za najbolju glumicu bila nominirana za ulogu u filmu ‘Na putu’ Jasmile Žbanić, 2010. godine.

Zlatko Burić rođen je 1953. u Osijeku, a od 1983. živi u Danskoj. Prve glumačke korake napravio je u rodnom gradu, a u Zagrebu je 1970-tih bio jedan od osnivača skupine Kugla glumište. Prvi veliki međunarodni uspjeh postigao je ulogom u danskoj triler trilogiji ‘Diler’ (Pusher) redatelja Nicolasa Windinga Refna, a ulogu je ponovio i u britanskoj inačici filma, 2012. godine. Za ulogu u ‘Dileru’, 1997. osvaja nagradu danskih filmskih kritičara (Bodil Awards). Burić je zaigrao i u filmu katastrofe njemačkog redatelja Rolanda Emmericha 2012., u kojem, između ostalog, glumi i Woody Harrelson s kojim je uz bok i u ‘Trokutu tuge’. Ostvario je i mnogo zapaženih uloga u Hrvatskoj, glumio je u nagrađivanom dugometražnom prvijencu Hane Jušić, ‘Ne gledaj mi u pijat’, ‘Comic Sansu’ Nevija Marasovića, ‘Dopunskoj nastavi’ Ivana Gorana Viteza, ali i u seriji ‘Šutnja kreatora’ Nebojše Tarabe i Miodraga Sile te redatelja Dalibora Matanića, za koju je dobio i nominaciju za Srce Sarajeva u kategoriji najbolje epizodne uloge.

HAVC


Tagged: , , , , , , , ,