Fašnička vlast preuzela ključeve Samobora

Samobor je uz novu avionsku akviziciju, najnoviji F19 na fašnički pogon te uz pjesmu i veliko veselje ušao u svoje najrazigranije razdoblje – vrijeme u kojem vladaju maske na 193. Samoborskom fašniku. Sve do 5. ožujka gradom će vladati provjerena i marljiva ekipa – Princ Fašnik, Sraka, Sudec i Fiškal, koji su uzeli ključeve iz ruke gradonačelnika Kreše Beljaka i najavili da se ‘posel deli na fašničkoj baušteli’.‘Delati, delati, samo treba delati! Podmazivati, štelati, na sve strane hoblati, i čim više zubljati. Sve na jedan kup, i malo sa strane za crne dane. Primite se krampova, čekića, motorki, lopata i svih drugih alata, zaposlite unuka, dedu, sestru i brata, pokažite da od Hrvata nema boljih radnika, sad vam se pruža povijesna prilika! Živila radna etika i poslušna publika. Živila naša Fašnička Republika!’, kriknuo je novi gradski suveren Princ Fašnik po preuzimanju vlasti i obećao opće blagostanje te punu zaposlenost, a složno su se pridružili Sraka, Sudec i Fiškal i svi složno zapjevali ‘da nam živi živi rad’.

No, nije sve proteklo glatko, jer je u povuci-potegni sistemu ključ iz gradske škrinjice završio u rukama zamjenika zagrebačkog župana Hrvoja Frankića, pa je tek brzom reakcijom fašničkih suverena spriječeno da županijske službe preuzmu kontrolu. Na kraju se sve završilo kako je trebalo, na radost brojnog okupljenog fašničkog puka.

Prvi potez Princa, Srake, Suca i Fiškala po preuzimanju vlasti bio je da pozornicu prepuste mladima, a tu priliku iskoristili su učenici samoborskih srednjih škola. Potom je fašnička vlast pozvala sve da se maskiraju, jer najbolje maske i ove godine čekaju bogate nagrade sponzora. Za vrhunac prvog dana 193. Samoborskog fašnika i ustoličene Slobodne Fašničke Republike pobrinuo se Mladen Grdović sa svojim bendom, a priliku za oprobati se u novoj ulozi, kad je već ostao bez posla, iskoristio je ‘bivši’ gradonačelnik Krešo Beljak primivši se mikrofona.

S. F. / Foto: Edin Tuzlak


Tagged: , , , , , , , , , , , ,