Fešta vina u Jelsi na Hvaru

Jelsa je ugostila mnoge domaće i strane turiste te mještane na popularnoj Fešti vina koja se tradicionalno obilježava zadnjih dana kolovoza, još od 1952. , s malim prekidima, ali uvijek s velikim uspjehom i posjećenošću.Program je otvoren izložbom ‘Retrospektiva Sajam vina’ na Trgau sv. Ivana, kao uvertira u dva vinsko-gurmanska dana. Uz tradicionalno puno dobrih vina i hrane na jelšanskoj rivi, novost u programu bilo je stručno ocjenjivanje otočkih vina u organizaciji projekta Vinske zvijezde i udruge Hvarski vinari.

Na ocjenjivanje su bili pozvani svi hvarski vinari s vinima podijeljenima u tri kategorije: bogdanuša, cuvéei s bogdanušom i plavac mali – kako bi se naglasila važnost izvornih sorti i potaklo vinare da više pozornosti posvete i bijelim sortama. Ocjenjivanje je održano u svečanoj dvorani općine Jelsa. U komisiji su bili Monika Prović (vinarka), Siniša Šime Matković Mikulčić (Secret Hvar), Milena Zakarić, sommelierka (Novi Sad/Vrboska), Pasquale Porcelli (talijanski vinski novinar i ocjenjivač vina), Marija Vukelić, voditeljica projekta Vinske zvijezde i Saša Zec, enolog, predsjednik komisije.

Najbolje ocijenjeno vino u prvoj kategoriji je Bogdanuša 2018, OPG Nikola Matković; u drugoj kategoriji najbolja je bila Beleca 2018, Vina Tomić, a u trećoj pobijedio je Plavac De Luxe 2011, PZ Svirče, koji je i ukupni pobjednik. Nagrada je izlagačko mjesto na jednom vinskom festivalu koje će osigurati TZ Jelsa. Ugodno iznenađenje ocjenjivanja bili su ‘mladi’ plavci pokazavši izuzetnu voćnost i pitkost. Posebno se istaknuo mladi proizvođač Marijo Carić sa svojim Plavcem malim Bell’Iakov Ivan Dolac, 2018. što je potaklo na razmišljanje ocjenjivače i vinare da sljedeće godine uvedu i kategoriju mladih plavaca.

Uz obilje vrhunskih vina, na jelšanskoj se Fešti vina moglo kušati izvrstan rižoto i tripice na štandu vinarije Carić – jela je spremao sam vinar, veliki gurman Ivo Carić, a na ostalim punktovima bilo je svega u izobilju, od pršuta, sireva, do slasnih jela – male i velike ribe, janjetine, gulaša, slastica. Goste su razveselile i popularne zabavne igre, u potezanju konopa uživale su skupine djece, a u skidanju pršuta pobijedio je Andro Gamulin. Na glavnoj pjaci nastupili su razni pjevači, grupe i klape, a velika atrakcija bile su bakljada brodica i veliki vatromet.

P. R. / Foto: Julio Frangen


Tagged: , , , , ,