1. Wine, olive & heritage festival u Jelsi na Hvaru

Wine, olive & heritage festival počeo je uz radost, glazbu i ‘sve najboje od Hvara’ – vino, maslinu i baštinu – u gradskom parku u Jelsi na otoku Hvaru.‘Ova će manifestacija tijekom sljedeća tri dana uz domaće i strane sudionike promovirati kulturu otoka Hvara na više razina, a u prvom je planu promocija domaćih vina i maslinovih proizvoda u suradnji s gostima festivala. Festival je namijenjen domaćim i stranim turistima, a cilj je promocija domaćih hvarskih proizvođača u okviru pojma mediteranske prehrane’, naglasila je Marija Marjan, direktorica Turističke zajednice Jelse, organizatora ovog događaja, dodavši: ‘Ideja festivala je da ga stvaraju lokalni ljudi svojim proizvodima i idejama, svojom željom za zajedničkim napretkom, ali i da uz goste – uzvanike nauče i nešto novo.’ Festival promovira ‘sve najboje od Hvara’ na zabavnoj i edukativnoj razini te želi postati ciljano odredište stranih i domaćih turista svake godine u svibnju.

Ivana Krstulović Carić (Održivi otok) i Marija Marjan (TZ Jelsa)

Na otvorenju su svoje proizvode predstavili vinari, uljari, udruge Trim i Faria te učenici Ugostiteljske srednje škole s jelima mediteranske prehrane koja su sami pripremili, a nazočne je zabavljao Dino Petrić bend. Ivana Krstulović Carić iz udruge Održivi otok objasnila je gostima što to znači živjeti vino i Mediteran, u sklopu predavanja ‘Through four seasons, in our vineyards on Hvar / Mediterranean Diet – Četiri godišnja doba hvarskih vinograda / Mediteranska prehrana’. ‘Preko Udruge Održivi otok, već se dugo razvija projekt ‘održivi turizam’ koji uključuje sve segmente života na otoku, a četiri godišnja doba hvarskih vinograda ustvari je priča života na otoku koji je temeljen na ciklusu vinove loze. Vinogradarstvo i vinarstvo je grana koja obilježava naš otok već 24 stoljeća, od dolaska Grka. Sve aktivnosti i život otočana dijele se na razdoblje prije i poslije jematve’, naglasila je Ivana Krstulović Carić i opisala navedena razdoblja povezavši ih s karakterističnim, tradicionalnim jelima otoka Hvara.

Direktorica TZ Jelse pozvala je uzvanike i turiste da i sljedeća dva dana provedu uz vino, maslinu i baštinu: u petak i subotu, 24. i 25. svibnja, na rivi će se od 20 sati predstaviti svi sudionici festivala uz degustaciju lokalnih vina i ulja, a dodatne radionice bit će u jutarnjim satima. U petak je radionica o ekstra djevičanskom ulju u mediteranskoj prehrani, u subotu program počinje radionicom Marije Vukelić ‘Mediteran u čaši vina i u stihu’, a u nedjelju će se festival završiti radionicom ‘Raznolikost je naše blago /bugarske i hrvatske autohtone vinske sorte, poznate bugarske enologinje Galine Niforou. U ovaj je festival uklopljen i Festival čakavice.

M. V. / Foto: Julio FrangenTagged: , , , , , , , , , , , ,