Split: I Dioklecijan bi rado pio današnja vina

U organizaciji Slobodne Dalmacije 17. i 18. svibnja u 1700 godina starim podrumima rimskog imperatora Dioklecijana, hrvatski vinari, naravno ponajviše dalmatinski, pokazat će svoje ponos boce, svoja najbolja i najnovija vina, koje će posjetitelji otkrivati uz kušanje sireva, pršuta, ribe, maslinovih ulja i čokolada.Vinarske legende, kao i neki novi mladi vinari, na 7. Sajmu vina i delicija predstavit će najbolje kapljice iz svojih podruma, pa će se u drevnom prostoru moći kušati cijeli mozaik vrhunskih vina Lijepe naše. Dalmacija će osim svjetskih, ponuditi i autohtone sorte. Kušat će se vrhunski plavci i pošipi, kaštelanski crljenci i malvasije dubrovačke, plavine, maraštine, lasine, imotske kujundžuše, vrgoračke zlatarice i trnjaci. Slavonija će se predstaviti vrhunskim graševinama, a bit će tu i traminac iz Iloka s obala Dunava. Bit će zastupljena i vina iz Hrvatskog zagorja. Krk će ponuditi svoju žlahtinu, a Istra malvaziju i teran.

Organizirat će se i radionica ‘Renesansa šibenskih vina i vinograda’. Na radionici ‘Ženska vina Korčule’ dr. Goran Zdunić govorit će o malo poznatim sortama kao što su cetinka, zlatarica blatska (majka pošipa) i grk koji je zapravo grkinja. Agrometeorolog Marko Vučetić ispričat će što se najnovije i važno otkrilo o pomicanju zrenja grožđa, naročito plavca malog i graševine te kako klimatske promjene već očigledno utječu na urod u vinogradima.

Saznat će se kakav je okus novih slatkih vina Dalmacije, kakva su vrhunska vina plavca malog brana u različito doba i što vinarima najnovije donosi Vinska omotnica. U sklopu Vinskog podruma i ove godine će znalci iz Wineboxa Siniša Koceić i Alen Gulan za posjetitelje održavati Vinske škole.

Vino se pilo i u Rimsko doba. Miješalo se s vodom i raznim začinima, a prema zapisima Plinija Starijeg, postojale su razne vrste vina. Zasigurno je i Dioklecijan uživao u vinu a tek da je imao današnja vina. No, u njima će uživati posjetitelji skorašnje fešte u Splitu.

T. R. / Foto Nikola Vilić (Cropix)Tagged: , , , , , , , ,