Film Kako se poseksati pobjednik ZFF-a

Dodjelom festivalskih nagrada i hrvatskom premijerom hladnoratovske drame s elementima trilera ‘Čuvari formule’, u prepunom kinu SC u prisustvu producenta, redatelja, scenarista, srpskog hitmejkera Dragana Bjelogrlića i glumaca Radivoja Bukvića, Alise Radaković i Jovana Jovanovića zatvoreno je 21. izdanje Zagreb Film Festivala.

Na festivalu prikazano je 115 ostvarenja, a za nagrade Zlatna kolica natjecalo se 26 filmova od čega 8 u dugometražnoj i nacionalnoj kratkometražnoj konkurenciji Kockice te 10 u međunarodnoj kratkometražnoj konkurenciji.

Poznati su i pobjednici 21. ZFF-a. Žiri dugometražnog filma u sastavu producentice Renée Hansen Mlodyszewski, producentice i glumice Labine Mitevske i redatelja Sebastiana Meisea glavnu je festivalsku nagradu, Zlatna kolica za najbolji dugometražni film, dodijelio filmu ‘Kako se poseksati’ britanske autorice Molly Manning Walker uz obrazloženje: ‘Film koji nas je duboko potresao i potaknuo rasprave koje su nam još jednom pokazale koliko smo još zaglavljeni u različitim perspektivama. Gdje su sive zone onoga što se očekuje od nas? Koliko moramo biti precizni kako bi nas drugi razumjeli? S nezavisnom filmskom vizijom, sjajnom glumačkom postavom i intimnom režijom, ovaj film otkriva sloj po sloj koliko je naša koegzistencija krhka’.

Žiri kratkometražnog igranog filma: suosnivač i direktor festivala Vienna Shorts Daniel Hadenius-Ebner i redatelji Matjaž Ivanišin i Josip Lukić najboljim međunarodnim kratkometražnim filmom proglasili su “minimalistički, pametan i nevjerojatno dobro izveden film koji je na nas ostavio dubok dojam”, portugalski ‘Samo neka uspije’ Daniela Soaresa. Posebno priznanje međunarodnog kratkometražnog programa pripalo je filmu ‘Cice’ norveškog autora Eivinda Landsvika “koji na nekonvencionalan i topao način prikazuje odrastanje”.

Zlatna kolica za najbolji film iz nacionalnog programa Kockice pripala su Davidu Gaši za film ‘Niska trava’, “koji se istaknuo promišljenim režijskim konceptom izvedenim na visokoj razini”, a posebno priznanje Kockica pripalo je filmu ‘Škafetin’ Paška Vukasovića.

Žiri programa Ponovno s nama: snimatelj Stanko Heceg, montažrka Višnja Skorin i redatelj Josip Žuvan nagradu Zlatni bicikl za najbolji film iz programa Ponovno s nama dodijelili su “intenzivnom filmu koji gledatelja vodi kroz brojne moralne rukavce ne ostavljajući mu samo jedno rješenje”, ‘Zakon zbornice’ Ilkera Çataka. Dječji žiri dodijelio je agradu za najbolji film prorgama KinoKino španjolskom filmu ‘Valdova priča’ u režiji Roberta Buesa. Popis svih nagrađenih autora i obrazloženja žirija dostupni su na poveznici.

Na izvrsno posjećenom Zagreb Film Festivalu u sedam dana na pet gradskih lokacija i tri online adrese svoje filmove prestavilo je niz filmaša iz regije i svijeta. Između ostalih, bh. redateljica Una Gunjak prestavila je dugometražni prvijenac ‘Ekskurzija’, srpski redatelj Vladimir Perišić dramu ‘Lost Country’, nizozemska glumica Lisa Zweerman film Ene Sendijarević ‘Slatki snovi’, Jasna Nanut ‘Sedmo nebo’, a britanska producentica Emily Leo pobjednički film ‘Kako se poseksati’. Program ZFF-a namijenjen profesionalcima, Industrija, ugostio je na predavanjima i panelima niz renomiranih gostiju, od čuvene njemačke montažerke Bettine Böhler, norveške producentice Renée Hansen Mlodyszewski, slovensko-češkog redatelja Olmoa Omerzua, stručnjake s prestižnog sajma Talents and Short Film Market (TSFM) i mnoge druge.

Premda je službeni dio Zagreb Film Festivala festivala završio, filmski program se nastavlja i u nedjelju, a ‘Čuvari formule’ 16. studenog kreću u pohod na hrvatske kinoblagajne.

J.S. / Foto: Zagreb Film Festival


21. ZFF: Filmovi po istinitim događajima


Tagged: , , , , , , , ,