Konačna sloboda pobjednik 19. ZFF-a

Glavna nagrada 19. Zagreb Film Festivala (ZFF), Zlatna kolica za najbolje dugometražno ostvarenje, pripala je austrijsko-njemačkom filmu ‘Konačna sloboda’ redatelja Sebastiana Meisea.Tako je odlučio žiri u čijem su sastavu rumunjska glumica i aktivistkinja Katia Pascariu; Ivan Ikić, redatelj lanjskog laureata ZFF-a ‘Oaza’ i direktor fotografije Vanja Černjul. To je film u kojem se vješto isprepliću osobno, senzualno i političko, a portretira nesvakidašnji odnos dvojice muškaraca koji se upoznaju u zatvoru, obrazložio je žiri. Dobitnik posebnog priznanja u međunarodnoj dugometražnoj konkurenciji je hrvatski film ‘Zbornica’ redateljice Sonje Tarokić, koji je žiri opisao kao metaforu društva u cjelini i borbe jedne žene da ga poremeti.

O najboljem filmu međunarodnog kratkometražnog programa i nacionalnog programa Kockice odlučivali su redateljica Sara Grgurić, slovenski redatelj Rok Biček i Ivan Bakrač, redatelj i selektor Filmskog festivala Herceg Novi. Zlatna kolica za najbolji kratkometražni film odnio je makedonsko-ruski ‘Sjeverni pol’ Marije Apčevske, dok je posebno priznanje u toj kategoriji osvojio ukrajinski film ‘Tatine tenisice’ redateljice Olhe Zhurbe. Zlatna kolica u Kockicama pripala su filmu ‘Jesen našeg ljeta’ Karla Voriha, dok je posebno priznanje osvojio film ‘Sve što dolazi’ redatelja Mate Ugrina.

Dodijeljene su i nagrade festivala KinoKino, čije je 6. izdanje održano u sklopu ZFF-a. Profesionalni žiri koji su činili glumica Iva Babić, redatelj Saša Ban i Dubravka Zima, profesorica i stručnjakinja za dječju književnost, nagradio je norveški film ‘Sestre i njihove supermoći’ u režiji Silje Salomonsen i Arilda Østina Ommundsena. Dječji žiri KinoKina glavnu nagradu dodijelio je njemačkom filmu ‘Ulja Funk na zadatku’ u režiji Barbare Kronenberg, a posebno priznanje dodijeljeno je finskom filmu ‘Još samo malo’.

‘Iako se već drugu godinu zaredom održava pod pritiskom pandemije, sretni smo što smo, za razliku od prošle godine, kada se morao održati online, bili ponovno s publikom u kino dvoranama! Unatoč svim nepovoljnim okolnostima, posjećenost festivala je bila izvrsna, a pozitivne reakcije publike i kritike bile su iznad naših očekivanja. Također, ovogodišnji program Industrije ponovno je okupio veliki broj profesionalaca i ponudio publici raznovrsne sadržaje’, osvrnuo se Boris T. Matić, direktor ZFF-a.

J. P. / Foto: ZFF


Tagged: , , , , , , , , ,