Film koji odaje počast Fassbinderu i Warholu

François Ozon svakako spada u sam vrh francuskih redatelja 21. stoljeća iza kojeg se nalaze neki od ponajboljih filmskih ostvarenja koji u posljednjih dvadesetak godina dolaze iz njegove zemlje kao što su ‘Potiche’, ‘Ricky’, ‘8 žena’, ‘Bogu hvala’, ‘Sve je u redu’, ‘U kući’, ‘Bazen’…

Do danas se Ozon na festivalima u Cannesu, Berlinu i Veneciji u službenoj konkurenciji natjecao s čak 13 različitih filmova što ga svrstava među europske redatelje današnjice, a od njih najviše je puta bio kandidatom za nagradu Zlatni medvjed u Berlinu. Njegov posljednji film, ‘Peter von Kant’ šesti je naslov s kojim se Ozon natjecao za Zlatnog medvjeda u Berlinu, a koji je poslužio i kao film otvorenja festivala. Hvaljenu dramu ‘Peter von Kant’ u domaćim kinima gledamo od četvrtka, 5. listopada!

Peter von Kant uspješan je i slavan redatelj koji živi sa svojim asistentom Karlom kojeg voli ugnjetavati i ponižavati. No, uskoro zahvaljujući svojoj dobroj prijateljici i velikoj glumici Sidonie, on upoznaje i zaljubljuje se u Amira, naočitog mladića skromnog podrijetla. Peter mu ponudi zajednički boravak u njegovu stanu te pomaže Amiru prilikom začetka glumačke karijere. Nekoliko mjeseci kasnije Amir postaje zvijezdom te suočen sa slavom prekida s Peterom, koji je prisiljen po prvi put suočiti se sa samim sobom…

Film ‘Peter von Kant’ slobodna je adaptacija kazališnog komada i filma ‘Gorke suze Petre von Kant’ nezaboravnog redatelja Rainera Wernera Fassbindera, koji je 1972. godine snimio to djelo koje se, također našlo u službenoj konkurenciji festivala u Berlinu. U tom filmu Fassbinder oslikava portret modne kreatorice, pripadnice buržoaskog društva, ludo zaljubljene u mladu djevojku koja sanja o tome da jednoga dana postane model. Za razliku od Fassbindera, Ozon u svom filmu mijenja spol glavnog lika te ga pretvara u egocentričnog Petera kojeg igrai francuski glumac Denis Ménochet.

U filmu ‘Peter von Kant’, osim Ménocheta, glavne su uloge ostvarili velika francuska glumica Isabelle Adjani, mladi Khalil Ben Gharbia kojemu je ovo bio prvi nastup u dugometražnom igranom filmu te Hanna Schygulla, glumačka ikona njemačkog novog vala sedamdesetih i osamdesetih godina te glumica koja je utjelovila lik mlade Karin Thimm u Fassbinderovu originalnom filmu kao objekt požude glavnog ženskog lika, a koja u Ozonovom djelu tumači ulogu Peterove majke. Ovo nije prvi put da Ozon adaptira neko Fassbinderovo djelo. Još je 2000. godine snimio romantičnu komediju ‘Kapi vode na vrelom kamenju’ koja je temeljena na Fassbinderovu istoimenom kazališnom komadu, a s kojom je Ozon u Berlinu osvojio nagradu Teddy.

Osim što novom filmskom adaptacijom Ozon želi još jednom odati priznanje njemačkom redatelju čiji su filmovi na njega imali snažan utjecaj također je želio odati priznanje i slavnom američkom umjetniku Andyju Warholu. Naime, službeni plakat filma ‘Peter von Kant’ uvelike podsjeća na plakat Fassbinderova velikog filmskog hita, posljednjeg kojeg je snimio u karijeri, ‘Querelle’. Taj je, pak, plakat izrađen po uzoru na Warholovu sliku na kojoj se nalaze dva mladića obilježena crvenom i žutom bojom te jezikom grimizne boje. Warholov dizajn savršeno je uhvatio duh romana naziva ‘Querelle iz Bresta’, autora Jeana Geneta, prema kojem je Fassbinder i snimio film. Četrdeset godina kasnije francuski glumci Denis Ménochet i Khalil Gharbia ponovno poziraju za identičnu fotografiju odnosno izradu filmskog plakata što dovoljno govori o tome koliko je i danas snažan utjecaj starih na nove autore.

Ménochet i Gharbia nominirani u kategoriji najbolje glavne muške uloge i najboljeg mladog glumca za prestižnu francusku nagradu Cesar, a osim Berlina, film ‘Peter von Kant’ natjecao se u službenoj konkurenciji festivala u San Sebastianu.

S. R. / Foto: Promo


Tagged: , , , , , , ,