Film Nine Violić zatvorio vukovarski festival

Svečano zatvaranje 16. vukovarskog filmskog festivala uveličala je vukovarska premijera hrvatskog filma ‘Baci se na pod’ glumice i redateljice Nine Violić.

Mnoštvo poznatih okupilo se na svečanoj ceremoniji zatvaranja 16. po redu filmskog festivala u Vukovaru. Ovogodišnji festival trajao je pet dana tijekom kojih je vukovarska publika mogla uživati u najnovijim ostvarenjima iz podunavskih zemalja, ali i ostatka svijeta. Osim filmova u konkurenciji na festivalu su se prikazali budući kino hitovi kao što su novi film Parka Chana Wooka ‘Dvostruka prijevara’ koji je ove godine osvojio nagradu za najbolju režiju u Cannesu te švedska biografska sportska drama ‘Ja sam Zlatan’, priča o jednom od najpoznatijih nogometaša 21. stoljeća – Zlatanu Ibrahimoviću.

Kategorija “festivalski hitovi” koja se prikazivala na perivoju dvorca Eltz, standardno je i ove godine bila najposjećenija kada je publika u pitanju. No, po gledanosti nisu zaostali niti filmovi prikazani u službenoj konkurenciji u tri kategorije – dugometražni igrani, kratkometražni igrani te dokumentarni film. Da su filmovi bili iznimno kvalitetni posvjedočio je i stručni žiri u kojem su se nalazili naši istaknuti glumac Marko Cindrić, popularni književnik Velimir Grgić te jedan, jedini, bivši urednik HRT-a Đelo Hadžiselimović.

Oni su nagradili sveukupno čak pet filmova. Ukrajinski film ‘Vizija leptira’ koji je svečano otvorio festival i čija je glavna glumica Rita Burkovska bila prisutna cijelo trajanje festivala, osvojio je posebnu nagradu žirija, a isto je priznanje osvojio i dokumentarac ‘3 minute’ u režiji mladog Ivana Maloče i Slavice Šnur. U kategoriji najboljeg kratkog igranog filma uvjerljivu pobjedu odnio je mađarski uradak ‘Branka’, redatelja Akosa Kovacsa o krađi novorođenčadi na početku rata 1991. godine. Najboljim dokumentarnim filmom proglašen je njemački ‘Nemogući projekt’ redatelja Jensa Meurera o velikom povratku analogne fotografije dok je najboljim filmom festivala proglašen još jedan mađarski film – ‘Neprilagođen’. To je djelo koje je, osim što se radi o redateljskom prvijencu mlade Hajni Kis, prije nekoliko tjedana u svojoj zemlji proglašen najboljim filmom godine.

Svečano zatvaranje 16. vukovarskog filmskog festivala uveličala je i vukovarska premijera hrvatskog filma ‘Baci se na pod’. Premda se film već desetak dana prikazuje u službenoj kino distribuciji, on još nije imao priliku zaigrati pred vukovarskom publikom pa je ovom projekcijom to ujedno bilo i njegovo domaće premijerno prikazivanje. Zatvaranje festivala svojim dolaskom uveličali su Nina Violić, redateljica i glavna glumica filma ‘Baci se na pod’, skladatelj filma Filip Šovagović, direktor festivala Igor Rakonić, gradonačelnik Grada Vukovara Ivan Penava, spomenuti dobitnici nagrada, glumica Rita Burkovska i redatelj Akos Kovacs te članovi žirija Velimir Grgić i Đelo Hadžiselimović.

Šesnaesto izdanje vukovarskog filmskog festivala jedno je od svakako najboljih koji su do sada organizirani zbog velike posjećenosti projekcija, raznovrsnosti programa, bogatih popratnih događaja, ali prvenstveno zbog kvalitetnih filmova s kojima će se publika u ostatku Hrvatske tek upoznati kada isti krenu s regularnom kino distribucijom. Vukovar, odnosno vukovarska publika još jednom su dokazali da vole kvalitetne, festivalske filmove.

S.R. / Foto: VFF promo


Ukrajinska Vizija leptira otvorila Vukovar film festival
Izuzetno uspješan 13. Vukovar film festival

Tagged: , , , , , ,