Ukrajinska Vizija leptira otvorila Vukovar film festival

Filmski festival smješten u najljepšem gradu na Dunavu po šesnaesti put svečano je otvoren uz ispunjenu terasu Agencije za vodne putove.

Naš najvažniji domaći filmski festival otvorio je ukrajinski film ‘Vizija leptira’ snimljen u hrvatskoj koprodukciji s tvrtkom 4Film. Svečanosti otvorenja, ujedno i regionalnoj premijeri ovog hvaljenog filma ukrajinskog redatelja Maksima Nakonečnog nazočile su brojne poznate javne ličnosti na čelu s glavnom glumicom Ritom Burkovskom te hrvatskim glumcem Edvinom Liverićem koji je također odigrao jednu od glavnih uloga.

Gostima iz samog filma na svečanosti otvorenja pridružili su se i mađarski redatelj Akos Kovacs čiji će se kratki film ‘Branka’ prikazati u sklopu službene konkurencije festivala u subotu, također na Agenciji za vodne putove. Pored njega, regionalnu premijeru ‘Vizije leptira’ svojim su dolaskom uveličali i direktor festivala Igor Rakonić, zamjenik gradonačelnika Grada Vukovara Filip Sušac, članovi ovogodišnjeg žirija koji će u konačnici izabrati festivalske pobjednike u kategorijama kratkog, dugog i dokumentarnog filma – Đelo Hadžiselimović i Velimir Grgić, ravnateljica Uprave za medije i razvoj kulturnih i kreativnih industrija Jasna Vaniček – Fila, domaći redatelji Zvonimir Rumboldt i Ivan Salaj te hrvatska glumica Areta Ćurković.

Svi su oni na zabavi organiziranoj nakon projekcije podijelili svoje oduševljenje filmom koji je po prvi put prikazan na ovogodišnjem festivalu u Cannesu gdje je izazvao nezapamćen interes javnosti i medija. Nakon tamošnje premijere, mnogi su se ugledni svjetski festivali javili sa željom za prikazivanjem filma, ali redatelj Nakonečni osobno je izabrao Vukovar kao sljedeću festivalsku destinaciju uz obrazloženje da ono što je proživljavao taj grad prije trideset godina danas proživljava njegov Mauripolj.

Film ‘Vizija leptira’ nalazi se u službenoj konkurenciji dugometražnog igranog filma 16. vukovarskog filmskog festivala s još šest drugih filmova koji će se u sljedeća četiri dana prikazati u najljepšem gradu na Dunavu. Festival se zatvara u nedjelju, 3. srpnja hrvatskim filmom ‘Baci se na pod’ redateljice Nine Violić koji se također nalazi u službenoj konkurenciji.

S.R. / Foto: VFF promo

Izuzetno uspješan 13. Vukovar film festival


Tagged: , , , , , , , , ,