Program 13. Vukovar film festivala

Vukovar film festival ove se godine održava od 4. do 7. srpnja, a otvorit će ga film Bobe Jelčića ‘Sam samcat’, koji se nalazi u konkurenciji dugometražnog filma. Na svečanosti otvorenja Društvo hrvatskih filmskih redatelja dodijelit će glumici Ingeborg Appelt nagradu Fabijan Šovagović.Filmu ‘Sam samcat’ u konkurenciji dugometražnog filma društvo pravi i češka komedija ‘Zimske muhe’ redatelja Olma Omerzua nagrađena na festivalu u Karlovym Varyma za najbolju režiju te službeni oskarovski kandidat te zemlje za ovu godinu.

Dva su filma iz ovogodišnje konkurencije dugometražnog filma režirale žene: jedan je njemačka drama ‘Razbijačica sustava’ Nore Fingscheidt, a drugi je mađarska hit komedija ‘Potpuni stranci’ Krisztine Gode.

U konkurenciji dugometražnog filma nalazi se i njemačka komedija ‘Strojovođa u potrazi za ljubavlju’ redatelja Veita Helmera u kojem je glavnu ulogu ostvarila srpska glumačka zvijezda Predrag Miki Manojlović te rumunjska drama ‘Zviždači’ priznatog redatelja Corneliua Porumboiua, koji je u Vukovaru već pobijedio s filmom ‘Policijski, pridjev’ iz 2009. godine.

U konkurenciji dokumentarnih filmova nalazi se hrvatski film ‘Polarni san’ redatelja Đure Gavrana o prvom Hrvatu koji je pješice stigao od ruba Antarktike do Južnog pola. Društvo u konkurenciji mu prave mađarski ‘Geto Balboa’ o učitelju boksa iz geta, češki ‘Kralj skateboardinga’ o usponu ovog ekstremnog sporta u nekadašnjoj Čehoslovačkoj, bugarski ‘Kalin i zatvorska ekipa’ o čovjeku koji želi promijeniti vrijednosni sustav društveno odbačenih te bosansko-hercegovački ‘ReGeneracija’ o mladim ambasadorima mira te ratom razorene zemlje. Konkurenciju dokumentarnog filma zaokružuju dva glazbena uratka – slovački ‘Bend’ o romskoj glazbenoj skupini koja iz teških socijalnih okolnosti pronalazi put do prestižnog međunarodnog glazbenog festivala te hvaljeni srpski ‘Nebeska tema’ o glazbeniku Vladi Divljanu.

U konkurenciji kratkometražnih igranih filmova prikazuje se šest ostvarenja. Među njima je ukrajinski film ‘Mia Donna’, dobitnik prestižne ukrajinske nagrade filmske akademije te rumunjski ‘Pismo Djedu Mrazu’, koji je osvojio niz priznanja na međunarodnim festivalima u svijetu za glumu, režiju i scenarij. U konkurenciji kratkometražnih filmova nalazi se i ‘Dok je trajao Roland Garros’ Snježane Tribuson.

Tročlani žiri koji će ove godine odlučiti o pobjednicima u kategoriji dugometražnog i kratkog igranog filma te dokumentarnog filma čine novinarka i redateljica Jasna Nanut, producent Miodrag Sila te bivši urednik HRT-a Đelo Hadžiselimović.

HAVC


Tagged: , , , , , , ,