Svečano zatvoren 12. Vukovar Film Festival

Projekcijom bugarskog filma ‘Radiogram’ redateljice Rouzie Hassanove svečano je zatvoren 12. Vukovar Film Festival. U četiri dana festivala publika je imala prilike vidjeti 56 filmova na šest različitih lokacija u Vukovaru i Borovu Naselju iz deset kategorija uključujući i one u službenoj konkurenciji.Prije same projekcije najboljim filmovima dodijeljene su glavne nagrade, Zlatni šlep. U konkurenciji dugometražnog igranog filma pobijedio je rumunjski film ‘Ne zanima me ako u povijesti ostanemo zapisani kao barbari’ redatelja Radua Judea. Zanimljivost ovog filma je što je ovo već treći film s kojim je Radu Jude pobijedio na filmskom festivalu u Vukovaru (prvi put prije deset godina s kratkim igranim filmom ‘Ujutro’, a drugi 2015. s filmom ‘Bravo!’). Uz to, film je prije manje od mjesec dana pobijedio i na filmskom festivalu u Karlovym Varyma, a također se radi i o rumunjskom kandidatu za prestižnu nagradu Oscar.

U konkurenciji kratkog igranog filma pobijedio je austrijski ‘Lacrimosa’, a najboljim dokumentarnim filmom proglašen je bugarski ‘Jam Session’ redatelja Borislava Koleva. Tijekom ceremonije proglašenja pobjednika filmu ‘Radiogram’ stručni žiri dao je posebno priznanje (tzv. ‘Special Mention’), dok je doajenu hrvatskog glumišta Zdenku Jelčiću uručena nagrada za životno djelo. Nagradu Krsto Papić za poseban doprinos hrvatskoj kinematografiji osvojila je glumica Mirjana Majurec, a nagradu joj je uručila Branka Papić.

Ovogodišnji festival u Vukovaru bio je jedan od najatraktivnijih i najposjećenijih u posljednjih nekoliko godina što organizatore i sponzore ispunjava velikom dozom optimizma kad je riječ o budućnosti samog festivala.

S. R.


Tagged: , , , , , ,