Film Eduarda Galića otvorio Vukovarski festival

Spektakularnim vatrometom otvoren je 12. Vukovar Film Festival, koji se svake godine održava krajem kolovoza, a trajat će do nedjelje, 26. kolovoza. Bit će prikazano 56 filmova na šest lokacija (pet u Vukovaru i jednoj u Borovu naselju) u deset različitih kategorija. O najboljim kratkometražnim i dugometražnim igranim te dokumentarnim filmovima odlučivat će dva tročlana žirija, a pobjednici će osvojiti nagradu Zlatni šlep.Festival je otvorio hrvatski film ‘Za ona dobra stara vremena’ redatelja Eduarda Galića, uz kojeg je svečanom otvorenju prisustvovala većina ekipe filma predvođena scenaristom i producentom Dominikom Galićem te glumcima Markom Petrićem, Andrejem Dojkićem, Karlom Mrkšom, Matijom Prskalo, Elizabetom Brodić i Ivom Gregurevićem.

U uvodnom govoru, direktor, producent i glavni selektor Igor Rakonić pohvalio se uspjehom dosadašnjih festivala na kojima je prikazano više od 900 filmova i koje je posjetilo više od 300.000 ljudi. Posebnost ovogodišnjeg festivala očituje se u novoj kategoriji ‘Pobjednici Cannesa 2018.’ u sklopu koje se prikazuju četiri filma koja su osvojila neku od glavnih nagrada na ovom filmskom festivalu, uključujući i korejski ‘Obiteljske veze’ ovjenčan Zlatnom palmom.

U naredna četiri dana na terasi Agencije za vodne putove, na Perivoju dvorca Eltz, u CineStaru, na Vukovarskoj Adi, na brodu Magenta 1 Vukovar Waterbus te kinu Borovo publiku očekuju ponajbolja filmska ostvarenja snimljena u posljednjih godinu dana od kojih će mnogi doživjeti i svoje hrvatske premijere. Među njima su i filmovi iz konkurencije ‘Ne zanima me ako u povijesti ostanemo zapisani kao barbari’ redatelja Radua Judea, ‘Radiogram’ bugarske redateljice Rouzie Hassanove i ‘3 dana u Quiberonu’ njemačke redateljice Emily Atef, koji je osvojio čak pet prestižnih nagrada German Film Awards.

Osim filmskih projekcija, organizirana su i popratna događanja kao što su filmska radionica ‘Snimanja jednominutnog filma u jednom kadru’ ili koncerti Jimmyja Stanića te Ivane Rushaidat s Ante Gelo bendom.

S. R.Tagged: , , , , , , , ,