12. Vukovar Film Festival u CineStaru

Jedan od najuglednijih domaćih filmskih festivala, onaj u Vukovaru, ove je godine bio i jedan od najkvalitetnijih u cijeloj svojoj povijesti. Na njemu su u samo četiri dana prikazaNi brojni nagrađivani filmovi europske i svjetske kinematografije među kojima se posebno ističe japanski ‘Obiteljske veze’ redatelja Hirokazua Koreede koji je ove godine na filmskom festivalu u Cannesu pobrao hvalospjeve kritike i publike te kući otišao s glavnom nagradom – Zlatnom palmom.Upravo su ‘Obiteljske veze’ jedan od sedam vrhunskih filmova koji će se prikazati u multipleksima CineStar u sklopu revije 12. Vukovar Film Festivala, a koja će se održati od 20. do 26. rujna u Zagrebu (Branimir centar, Kaptol Boutique Cinema), Osijeku i Rijeci.

Vrhunska drama ‘Obiteljske veze’ japanski je kandidat za Oscara, a bila je i jedan od najgledanijih filmova festivala u Vukovaru. U sklopu revije u CineStaru prikazivat će se i rumunjski kandidat za Oscara – fantastičan film ‘Ne zanima me ako u povijesti ostanemo zapisani kao barbari’ redatelja Radua Judea, koji je odnio uvjerljive pobjede na festivalima u Vukovaru i Karlovym Varyma.

Prikazat će se i talijanski film ‘Dogman’ redatelja Mattea Garronea te njemački ‘Ples između redova’ Thomasa Stubera. U ‘Dogmanu’ glavnu je ulogu ostvario Marcello Fonte, koji je u Cannesu proglašen najboljim glumcem, dok je u filmu ‘Ples između redova’ glavnu mušku ulogu ostvario Franz Rogowski i u svojoj kategoriji osvojio prestižnu nagradu njemačke filmske akademije. Osim te, film je u Berlinu osvojio i nagradu ekumenskog žirija. Na tom festivalu pozornost je privukao i film ‘Styx’ redatelja Wolfganga Fischera, koji je osvojio tri nagrade, među ostalima i onu ekumenskog žirija u sekciji Panorama. Hvaljenu dramu o ženi koja odlazi na odmor svojom jedrilicom i putem nailazi na imigrante koji se nalaze u životnoj opasnosti također gledamo u sklopu vukovarske revije u CineStaru. Svakako treba izdvojiti i romantičnu dramu ‘Na plaži Chesil’ redatelja Dominica Cookea u kojem je glavnu ulogu ostvarila prekrasna Saoirse Ronan.

Posebna filmska poslastica vukovarske revije u CineStaru je ‘Klimaks’ redatelja Gaspara Noea, koji je u Cannesu privukao iznimnu pozornost publike i kritike. Čini se da Noe ne prestaje s kontroverznim uracima, a ‘Klimaks’ svakako spada među filmove po kojima ćemo pamtiti ovog iznimno talentiranog redatelja.

S. R.


Tagged: , , , , , , , , , , ,