Sretno 13. izdanje Vukovar film festivala

Vukovar film festival svakako pripada među najvažnija i najznačajnija kulturna događanja u Hrvatskoj. Spektakularnim vatrometom svečano je otvoreno njegovo jubilarno, sretno 13. izdanje u sklopu kojeg će se prikazati šezdesetak filmova na šest lokacija u 11 kategorija.Svečanom otvorenju na terasi Agencije za vodne puteve tik uz Dunav, nazočila je društvena elita Vukovara i Slavonije. Gradonačelnik Ivan Penava pozdravio je okupljene na prepunoj terasi te proglasio festival otvorenim, a zatim je uslijedio spektakularan vatromet. Svečano otvorenje, uz direktora Igora Rakonića, uveličali su glumice Sandra Lončarić, Anita Schmidt i njezin suprug Davor Špišić, novi ravnatelj HAVC-a Chris Marcich te glumica Snježana Sinovčić Šiškov, nositeljica jedne od glavnih uloga u filmu ‘Sam samcat’ Bobe Jelčića koji je otvorio festival. Društvo hrvatskih filmskih redatelja (DHFR) dodijelilo je Nagradu Fabijan Šovagović glumici Ingeborg Appelt. Predstavnica DHFR-a Jasna Nanut izjavila je da je poseban čar dodjele nagrade u tome što se dodjeljuje šezdesetak kilometara od Šovagovićeva rodnoga sela Ladimirevci.

Osim filma otvorenja u konkurenciji dugometražnog filma publika će moći pogledati i njemačku dramu ‘Razbijačica sustava’ koja je osvojila dvije nagrade na festivalu u Berlinu, češkog kandidata za nagradu Oscar, dramediju ‘Zimske muhe’ i mađarski box office hit ‘Potpuni stranci’. Festival dodjeljuje nagradu Zlatni šlep i u kategoriji kratkometražnog igranog i dokumentarnog filma. U potonjoj kategoriji krije se najveći dragulj festivala – dokumentarac ‘Nebeska tema’ o Vladi Divljanu, pjevaču beogradske grupe Idoli.

Na festivalu se može uživati i u bogatom popratnom programu predvođenom pobjednicima Berlina i Cannesa u sklopu kojeg će se prikazati i osvajač Zlatne palme ‘Parazit’ te osvajač Zlatnog medvjeda, izraelski film ‘Sinonimi’. Nesumnjivo je da je svojim raskošnim filmskim programom i popratnim događanjima, festival u Vukovaru s godinama izrastao u jedno od najvažnijih i najznačajnijih kulturnih događanja u Hrvatskoj.

S. R.


Tagged: , , , , , , ,