Filmaši o posrnulom redatelju Daliboru Mataniću

Hrvatski audiovizualni centar (HAVC) oštro i nedvojbeno osuđuje svaki oblik nasilja i nasilne komunikacije, neprimjereno ponašanje i bilo koji oblik uznemiravanja, kao i zlouporabu droge i alkohola u profesionalnom okruženju, izjavio je ravnatelj Chris Marcich, čije priopćenje objavljujemo u nastavku.

Informacije objavljene krajem proteklog tjedna, a vezano za dugogodišnje seksualno uznemiravanje i neprimjereno ponašanje redatelja Dalibora Matanića prema nizu osoba iz njegova profesionalnog okruženja te potom njegovo priznanje, zatekle su nas.

Izražavamo potporu svim žrtvama koje su istupile, kao i svim ostalim žrtvama u ovom slučaju, ali i uopće iz slučajeva bilo kakvih neprimjerenih, nasilnih postupanja i tretmana, neprimjerene komunikacije i uznemiravanja unutar filmske zajednice i uopće. Nadamo se da će hrabrost koju su žrtve iskazale potaknuti uvođenje konkretnih mjera koje će doprinijeti kreiranju budućnosti u kojem će ovakvo ponašanje u samom startu biti obeshrabreno, neprihvatljivo i onemogućeno.

U novom Nacionalnom programu HAVC-a, rodna ravnopravnost je uvedena kao jedan od strateških prioriteta u nadolazećem razdoblju. Konkretno, kao prvi korak, a u suradnji sa specijaliziranim organizacijama, ustanovama i strukovnim udrugama predložit ćemo da se stvori anonimni pozivni centar smješten izvan sektora, predvođen specijalistima/specijalisticama. Plan će se razraditi do kraja ove godine, a realizirat će se tijekom 2025. godine.

HAVC / Foto: Marina Ribar


Tagged: , , , , , , , , ,