Prva suradnja grupe Vatra i Dalibora Matanića

‘Slatke suze gorka ljubav’ pjesma je s kojom se Vatra prijavila na ovogodišnje natjecanje Dora.

‘Vatra ne pripada niti jednom žanru, mi smo nesvrstani, a kao takvi možemo komunicirati i spajati nespojivo. Tako smo u novoj pjesmi programing i elektroniku povezali s mandolinom koju je fantastično odsvirala Sanja Vrančić. I premda je mandolina pjesmu obojila u vedre boje, sam tekst donosi dijametralno suprotnu atmosferu, što u konačnici savršeno opisuje jednu nesavršenu vezu.’, rekao je Ivan Dečak, autor glazbe i teksta za pjesmu ‘Slatke suze gorka ljubav’.

Na lokacijama očaravajućeg otoka Krka svoje su uloge sjajno odigrali Maja Miletić, Lena Medar, Zala Đurić, Ana Nikšić, Lucija Alfier i Dean Lalić. Fotografije benda snimila je Mare Milin, a za odijela je zaslužan dizajner Ivica Klarić.

Ipak, upravo savršen spoj ispala je suradnja s nagrađivanim redateljem Daliborom Matanićem koji potpisuje režiju video spota. Njegova umjetnička estetika potpuno se stopila s temom pjesme i stvoren je upečatljiv trominutni film. ‘Kad se radi iz iskrenih emocija, boli i nade uvijek dobijete malu satisfakciju – u jednom trenutku smo došli, svaki sa svoje strane – Ivan sa svojom muzičkom i ja sa svojom vizualnom poezijom i susreli se pred istim stihom: ‘Samoća dušu otruje…’. Tad znate da ste se zaputili na pravo uzbudljivo i nepredvidljivo putovanje koje budi sve kreativne radare i na kojem uz sve to susrećete i nevjerojatnu plejadu novih glumačkih lica i lude lokacije’, rekao je Dalibor Matanić.

Dalibor Matanić dodao je još o suradnji s Vatrom: ‘Strpljivo su Ivan Dečak i ekipa iz Vatre godinama čekali da se uspijemo dogovoriti ne bi li zajedno vizualizirali neku njegovu pjesmu. Dodatno je iskompliciralo stvari što su Jura Ferina i Pavao Miholjević zaduženi za produkciju njihovih pjesama, a paralelno rade meni muziku za filmove i serije tako da je i tu nerijetko nastajao kaos. Sve to čekanje sad ima smisla. Kao što glumcima znam reći da postoji idealan trenutak za potencijalnu suradnju, mislim da sam to i Ivanu jednom napomenuo bez obzira koliko me sumnjičavo tad gledao…

I na kraju je došao taj trenutak gdje momci imaju sigurni hit u rukama, a meni se otvorio prostor da svojim filmskim instinktima obogatim njihovu muziku. Filmski instinkti su nam donijeli zlatno doba muzičkih spotova krajem 90-tih (Daft Punk, The Chemical brothers, Air, Prodigy itd.) režiranih od strane vizualnih genijalaca tipa Jonzea, Gondryja, Cunninghama, Millsa i niz drugih. Tako da ovo nije klasična izjava za medije nego više neka vrsta malog manifesta o dvije poezije: muzičkoj i filmskoj koje zajedno ponovo stvaraju medij muzičkog filma i nadopunjuju se.
Živimo u doba gdje se zaboravilo da je muzika umjetnost. Upravo kao što umjetnosti treba pripadati i muzički film. ‘Slatke suze gorka ljubav’ je prvi dio muzičkog filma kojim pratimo kako ljubav pronalazi svoj put kroz sve testove iskrenosti i životne izazove.
Pozivamo vas na instinktivno stvaranje jednog svježeg ljubavnog muzičkog filma u svijetu gdje je dosta toga proračunato. Kad se radi iz iskrenih emocija, boli i nade uvijek dobijete malu satisfakciju – u jednom trenutku smo došli, svaki sa svoje strane – Ivan sa svojom muzičkom i ja sa svojom vizualnom poezijom i susreli se pred istim stihom: ‘Samoća dušu otruje…’. Tad znate da ste se zaputili na pravo uzbudljivo i nepredvidljivo putovanje koje budi sve kreativne radare i na kojem uz sve to susrećete i nevjerojatnu plejadu novih glumačkih lica i lude lokacije.
Vežite se, polijećemo zajedno!’

N. C. / Foto: Mare Milin


Tagged: , , , , , , , ,