HAVC: Slavljenički program uz premijeru Matanićeva filma

Program ‘H15 – 15 godina u našem filmu’ kojim je Hrvatski audiovizualni centar (HAVC) tijekom cijele godine obilježavao 15 godina djelovanja zaključen je u zagrebačkom klubu Peti kupe.

Uz prigodno druženje premijerno je prikazan i film ‘H15’ u režiji Dalibora Matanića. Programu su prisustvovali brojni redatelji, producenti, glumci i ostali filmski djelatnici, a uvodne govore održali su državni tajnik u Ministarstvu kulture i medija Krešimir Partl, ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra Chris Marcich i pomoćnica ravnatelja Maja Vukić. Program zatvaranja vodio je filmski kritičar Boško Picula.

‘H15 – 15 godina u našem filmu’ uključio je niz događanja tijekom tekuće godine: svibanj je postao ‘Mjesec našeg filma’ te je uz sudjelovanje 72 kina u 56 gradova diljem zemlje kroz više od 480 projekcija prikazano 60 domaćih filmova; kroz online vikende publici diljem zemlje omogućeno je gledanje 60 filmova svih rodova s ciljem popularizacije različitih filmskih formi; suradnju i programe na festivalima ZagrebDox, Dani hrvatskog filma, Animafest Zagreb, Pula film festival, 25 FPS te Zagreb Film Festival.

Pored toga, programom ‘H15’ prisjetili su se dosadašnjih rezultata: u proteklih 15 godina Hrvatski audiovizualni centar sufinancirao je i podržao 1187 filmova svih rodova, žanrova i vrsta – 428 igranih, 343 dokumentarnih, 233 animiranih i 183 eksperimentalna; domaći film predstavljen je na najrelevantnijim filmskim festivalima, a samo ove godine njihovi su filmovi prikazani na festivalima u Cannesu, Veneciji, Torontu, Berlinu, Sundanceu, Locarnu i Tallinu.

Večer zatvaranja programa ‘H15’ započela je uz prisjećanje na osnivača i prvog ravnatelja HAVC-a Alberta Kapovića čija se 15. godišnjica smrti obilježava 19. prosinca.

Državni tajnik Krešimir Partl zahvalio je dosadašnjim te današnjem ravnatelju Chrisu Marcichu, istaknuvši da je trenutni proračun HAVC-a znatno uvećan. Naglasio je da danas dugometražni igrani filmovi dobivaju veće iznose potpore što im osigurava brže zatvaranje financijske konstrukcije i kraći rok realizacije filmova. Izrazio je zadovoljstvo što je HAVC uspio zadržati samostalnost, na dobrobit autora koji mogu realizirati filmove onako kako su zamislili.

Ravnatelj HAVC-a Chris Marcich zahvalio je Hrvoju Hribaru, koji je funkciju ravnatelja obnašao od 2011. do 2017., ali i još jednoj osobi ključnoj u djelovanju te institucije – Sanji Ravlić, članici osnivačkog tima HAVC-a koja je preminula ove godine. HAVC nudi podršku širokoj paleti aktivnosti sektora: filmovima od začetka do arhiva, podržava više od 68 festivala i filmskih manifestacija, promovira filmove u inozemstvu i kod kuće, programe usavršavanja za struku, filmsku edukaciju za mlade, istaknuo je Marcich.

‘Kada sam prije pet godina preuzeo dužnost, proračun je iznosio 9,4 milijuna eura, dok ćemo u 2024. dostići 15,5 milijuna. To je veliki pomak, a prednost i dalje ima nacionalna proizvodnja. Moramo nastaviti s osvajanjem naše publike u suradnji s kinima, posebno s nezavisnom kino mrežom, ali i streamerima.

Nastavljamo i s iznimno uspješnim programom Filming in Croatia, čiji je ekonomski učinak neupitan. Cilj je dati veći doprinos nacionalnoj proizvodnji, za što predlažemo promjene zakona. Planovi za 2024. su ambiciozni, a izgledno je da ćemo pokrenuti potporu za proizvodnju kvalitetnih serija, ojačati ćemo podršku razvoja segmenta videoigara kao i aktivnosti na području filmske edukacije mladih. Plan je da se uvedu mjere koje će osnažiti strukturu proizvodnje’, zaključio je Chris Marcich te zahvalio Ministarstvu kulture i medija na partnerskom odnosu.

U posljednjih 15 godina HAVC je podržao ukupno 775 izdanja filmskih festivala, ali i 63 programa zaštite audiovizualne baštine uključujući kinotečnu djelatnost, 265 projekata izdavaštva u području AV djelatnosti, 257 programa stručnog usavršavanja, 288 programa audiovizualnih udruga i organizacija, 1245 programa iz djelatnosti razvijanja audiovizualne kulture, te uz 1414 različite međunarodne suradnje – sve su to ključni faktori u unapređenju i promociji hrvatskog filma, stvaranju nove publike i generalnom povećanju kako umjetničke kvalitete produkcije tako i uvjeta prezentacije i recepcije audiovizualnih djela.

‘Zahvaljujem svima koji su sudjelovali i pomogli u realizaciji programa H15 – to ste prije svega vi, autori, producenti i prikazivači koji ste omogućili da se program održi’, izjavila je pomoćnica ravnatelja Maja Vukić. Svatko od nas ovdje vjerojatno bi odabrao drugačiji način da obilježi 15 godina HAVC-a. Mi smo se odlučili prikazati filmove i to smo radili kroz suradnju s festivalima, ali i kroz Mjesec našeg filma koji će postati kontinuirani događaj i tradicija. Pripremajući ovaj program veliki je izazov bio i pogledati HAVC iznutra – pojedince koji su na funkciji umjetničkih savjetnika, potom one koji su bili članovi Audiovizualnog vijeća – zahvaljujem svima koji su bili na tim funkcijama jer taj zadatak nije lagan. Upravo ste vi svojim djelovanjem i odlučivanjem oblikovali našu kinematografiju kakva danas jest. Stvarajući HAVC stvorena je ustanova koju mi kao filmaši možemo usmjeravati i to joj daje vrijednost koju trebamo njegovati, štititi i pratiti, kako bismo stvarali nove generacija autora i publike, zaključila je Maja Vukić.

Potom je uz premijernu projekciju filma H15 u režiji Dalibora Matanića koji je nastao povodom 15. obljetnice djelovanja Hrvatskog audiovizualnog centra, službeno završen program H15 – 15 godina u našem filmu.

P.R. / Foto: Samir Cerić Kovačević


HAVC: Kratki igrani online vikend


Tagged: , , , , , , , , ,